Skip to content
Skip to content

ACTIVITEITEN

Een Vlindertuin vol ontmoetingen en activiteiten

Vlindertuin de Zindering en Zadenbibliotheek Tiel zijn als een heel sociaal project ontstaan. Aan de Vlindertuin werkten (en werken!) meer dan 100 vrijwilligers en vele professionals mee. Aan het tot stand komen van de Zadenbibliotheek hebben circa 60 jonge en oude vrijwilligers en profs een bijdrage geleverd.

Maar ook nu blijven de Vlindertuin en de Zadenbibliotheek het centrum van vele ontmoetingen en activiteiten. Vlindertuin de Zindering wordt het Central Park van Tiel! Of je nu van een tuinclub bent of van een heel andere organisatie, je kunt een rondleiding boeken. Voor scholen zijn er binnenkort lespaketten en rondleidingen aan te vragen. Je kunt echter ook jezelf rondleiden via te downloaden rondleidingen. Omdat de Vlindertuin en de Zadenbibliotheek midden in het Culturele Kwartier liggen, organiseren Schouwburg en filmtheater Agnietenhof, Cultuurgebouw Zinder en Bibliotheek Rivierenland regelmatig andere activiteiten rondom de Vlindertuin en de Zadenbieb. Houd de agenda in de gaten!

Een Vlindertuin vol verhalen

20210619_095843

‘Weten jullie waar het woord tuin vandaan komt?’ vroeg onze tuinontwerper en voorman ons een keer op een zaterdagochtend. We waren onkruid aan het wieden in de buurt van de wilg en eigenlijk had niemand zich dat ooit eerder afgevraagd. Edwin leerde ons dat tuin van het Oudnederlandse tuun kwam. En tuun betekent een omheining van een vlechtwerk van teen, oftewel wilgentenen. Edwin vertelt ons relmatig leuke achtergrondverhalen bij de planten in de Vlindertuin. Zo ontstond het idee om verhalen bij planten te verzamelen. Een Vlindertuin vol verhalen, dat moest het worden!

Vele planten spelen een rol in oude legendes. Veel van deze legendes, sagen en verhalen, maar ook volksgebruiken en andere leuke feitjes zijn al hier te lezen. We zijn druk bezig om er nog meer te verzamelen!

Vlinders zijn geliefd bij mensen. Sommige volkeren vereerden vlinders als een god. De spectaculaire gedaanteverwisseling van de vlinder (rups-pop-vlinder) zorgt wereldwijd voor verhalen vol symboliek. Al deze mythologische verhalen zijn binnenkort ook hier te lezen.

devider bloem (13)

Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk.

  • (A) Rondleidingen voor een groep – Vlindertuin & Zadenbibliotheek

20210708_151919

Wij organiseren op aanvraag – en in samenspraak met jou – rondleidingen door de Vlindertuin en langs de Zadenbibliotheek. Je kunt jullie groep (vanaf 10 personen) daarvoor opgeven via het contactformulier op deze website.

De rondleiding wordt door een van onze vrijwilligers verzorgd en begint met een korte presentatie over de ontstaansgeschiedenis van de Vlindertuin en de Zadenbibliotheek. Deze presentatie vindt plaats in Bibliotheek Rivierenland, die pal aan de Vlindertuin ligt. Daarna volgt een rondleiding langs de Zadenbibliotheek (ook in de bieb) en door de Vlindertuin.

We vragen een donatie van € 5,- per deelnemer. Deze donaties zetten wij in voor het onderhoud van de Vlindertuin! In overleg bekijken we of wij voor koffie & thee met iets erbij zorgen, of dat jullie liever zelf even de stad inlopen. De Vlindertuin ligt vlak bij het centrum van Tiel.

  • (B) Rondleidingen en lessen voor scholen

Natuur en Milieu Educatie Tiel ontwikkelt een mooie leskist rond de Vlindertuin en de Zadenbibliotheek. Houd de site op deze plek in de gaten!

 

  • (C) Jezelf rondleiden door de Vlindertuin

Een goede dag kiezen om naar vlinder te gaan kijken is belangrijk. De tijd van het jaar en het weer zijn allebei belangrijk wanneer je naar vlinders wilt gaan kijken.

Als je gaat zoeken naar vlinders kun je dat het beste doen met mooi weer. Dan is het warm genoeg voor vlinders om te kunnen vliegen. Het is het beste als er niet te harde wind staat, het lekker warm is en de zon schijnt.

Vlinder gezien, maar u weet niet welke? Gebruik de herkenningskaart van de Vlinderstichting om er achter te komen welke vlinder u in de vlindertuin heeft gezien. Open deze hier.

Activiteit met kinderen

Wilt u samen met (klein)kinderen iets leren over vlinders in de vlindertuin? Onderzoek samen het gedrag van vlinders en open de instructie voor de activiteit hier

 

Seizoens-rondleidingen

Elk seizoen zal er steeds een nieuwe rondleiding te downloaden zijn.

Herfst-rondleidingen
Rondleiding 1: Een vlindertuin vol verhalen, Vlinders en planten in mythologische verhalen. Deze rondleiding brengt u langs verschillende planten met een bijzonder verhaal.
Rondleiding 2: Herfst – Van Stadstuin naar Vlindertuin, Vlinders en vlinderplanten in de herfst. Deze rondleiding brengt u langs de bloeiende planten in de vlindertuin.

Winter-rondleidingen
Rondleiding 1: Winter – Een vlindertuin vol verhalen (nog in ontwikkeling)
Rondleiding 2: Winter – Van Stadstuin naar Vlindertuin (nog in ontwikkeling)

Lente-rondleidingen
Rondleiding 1: Lente – Een vlindertuin vol verhalen (nog in ontwikkeling)
Rondleiding 2: Lente – Van Stadstuin naar Vlindertuin (nog in ontwikkeling)

Zomer-rondleidingen
Rondleiding 1: Zomer – Een vlindertuin vol verhalen (nog in ontwikkeling)
Rondleiding 2: Zomer – Van Stadstuin naar Vlindertuin (nog in ontwikkeling)

Ook zijn we een rondleiding aan het ontwikkelen waarin je ideeën en praktische tips (en gratis plantenzaadjes) op kunt doen voor je eigen insectenvriendelijke tuin.

Andere activiteiten

20210507_141429

Er zullen ook – soms in samenwerking met Zinder, Bibliotheek Rivierenland en Schouwburg en filmtheater Agnietenhof – andere activiteiten georganiseerd worden. Denk hierbij aan workshops natuurfotografie/schilderen/een voorleesmiddag voor kinderen/een optreden in de Vlindertuin.

Ook hopen wij in samenwerking met onder andere Stichting Landschapsbeheer Gelderland speciale rondleidingen en/of workshops te organiseren door bijen- of vlinderdeskundigen.

Volg de berichtjes hier of op onze Facebookpagina Vlindertuin de Zindering.

devider bloem (13)