Skip to content
Skip to content

Zinnia

Zinnia ‘Queen Lime Orange’

De koningin van de zomer: deze prachtige oranje zinnia speelt een hoofdrol in ieder zomer- en herfstboeket.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Prachtig in zomerse boeketten

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?
Zinnia’s trekken veel vlinders aan, dus deze plant mag niet ontbreken in de Vlindertuin.

Algemeen

Standplaats
Om zinnia’s mooi te laten uitgroeien, kun je ze het best zaaien op een plek waar ze veel ruimte en zon krijgen. Zet je ze te dicht op elkaar, dan kunnen ze last krijgen van schimmel. Houd zeker een afstand van 20 tot 30 centimeter aan. En onthoud: hoe groter de planten, hoe verder ze uit elkaar moeten staan.

Hoogte
60-75 cm

Bloeitijd
Juli-oktober

Bloeiwijze
Vanuit het centrum ontstaan lintbloemen als een opgerold kokertje om zich al groeiende te ontvouwen tot ovaalrond bloemblad. Deze variant van de zinnia is een beetje dahlia-achtig.

Kleur
Oranje

Hoe te vermeerderen
Zinnia zaait zichzelf makkelijk uit en de zaden zijn in staat om vorst te overleven. Zaaien in maart-april binnen of mei-juni buiten. Wacht op een voldoende hoge temperatuur (minstens 15 °C) en houd de slakjes op afstand.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Als je uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk verwijdert, dan gaat alle energie naar nieuwe bloemen en heb je constant bloei. Wil je echter zaden oogsten om volgend jaar te zaaien, dan moet je wat bloemen laten uitbloeien en de zaden rijp laten worden. Zaai zinnia niet twee jaar achter elkaar op dezelfde plaats. Om ziektes te voorkomen is het verstandig om wisselteelt te hanteren. LET OP: Het is twijfelachtig of er zaadjes van gewonnen kunnen worden. Nadere info hierover bij de zadenbieb