Skip to content
Skip to content

Zinnia

Zinnia elegans ‘Envy’

De Zinnia Elegans (green) Envy ziet waarschijnlijk groen van jaloezie. Misschien heeft hij van zichzelf niet door hoe prachtig hij is – en denkt hij dat zijn knalgele, oranje, roze, rode en paarse familieleden mooier zijn?

Fraaie verhalen
Zinnia’s kwamen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werden waarschijnlijk gekweekt in de tuinen van de Azteken, samen met dahlia’s, zonnebloemen en ochtendglorie. Na de Spaanse invasie van Mexico kwamen ze in Europa terecht. In 1763 vernoemde Linnaeus de plant naar Johan Zinn, een Duitse professor in plantkunde en geneeskunde. De eerste dubbele vormen werden in Frankrijk geïntroduceerd in 1856. Zinnia’s genoten een enorme populariteit in de Verenigde Staten in de late 19de en vroege 20ste eeuw. Toen werden er ook vele nieuwe soorten gekweekt; er zijn inmiddels meer dan honderd cultivars. In de victoriaanse ‘Taal van bloemen’ betekenden zinnia’s ‘gedachten aan een afwezige vriend’.

Toepassingen
Gedroogd zinniazaad is geschikt om thee van te maken. Met een beetje geluk kun je er een zomer lang mooie bloemen van snijden.

Herkomst
Mexico

Welke insecten trekt de plant aan?
Zinnia’s zijn geliefd bij vlinders en veel tuiniers planten ze als vlinderplant aan. Het is ook een goede nectarplant voor bijen.

Algemeen
Zinnia Elegans is een matig snelgroeiende, opgaande, stevige, eenjarige plant met bolvormige dahlia-achtige bloemen op lange stelen. Het is een makkelijke eenjarige plant die van een zonnig plekje houdt – of het nou in een pot of een bak of in de volle grond is. Zinnia’s zijn niet geheel winterhard.

Standplaats
In zon en vruchtbare, humusrijke, goed doorlatende bodem

Hoogte
70 cm

Bloeitijd
Juli-oktober

Bloeiwijze
Grote bloemen in een fel geelgroene kleur, soms enkelbloemig, soms semidubbel maar soms ook zeer gevuld

Kleur
Limegroen

Hoe te vermeerderen
Zinnia‘s kunnen alleen gekweekt worden door middel van zaad. Gedroogde bloemetjes (uit het bloemhoofd) zijn geschikt om een volgende generatie planten te produceren. De op deze wijze ontstane planten zullen niet dezelfde kleur krijgen als de moederplant. Zaaien in maart-april binnen of mei-juni buiten. Wacht op voldoende hoge temperatuur (minimaal 15 °C).

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
LET OP: Het is twijfelachtig of er zaadjes van gewonnen kunnen worden. Nadere info hierover bij de zadenbieb