Skip to content
Skip to content

Monnikspeper

Vitex agnus-castus

Met zoveel goede eigenschappen als de monnikspeper zou je als plant bijna naast je schoenen gaan lopen! Monnikspeper is sterk aromatisch, zowel de bloemen alsook de takken en bladeren. Vlinders zijn dol op de nectar van deze plant.
Daarnaast hebben de besjes een geneeskrachtige werking.

Fraaie verhalen
Bioactieve stoffen uit de besjes worden verwerkt in plantmedicijnen tegen zogenoemde vrouwenkwalen. Deze stoffen hebben een positief effect op de hormoonhuishouding. Vroeger werd de plant vooral gekweekt in kloostertuinen omdat hij kuisheid zou bevorderen. De artiestennaam luidt dan ook ‘kuisheidsboom’.

Toepassingen
Monnikspeper(bes) wordt al beschreven in geschriften van de Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde. Het wordt vooral ingezet voor het gezondheidseffect op zogenoemde vrouwenklachten, het heeft een harmoniserend effect op de hormoonhuishouding.

Herkomst
Middellandse Zeegebied

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en andere insecten

Algemeen
De monnikspeper is een aromatische heester die het goed doet op vrijwel elke ondergrond. De plant heeft een open en breed gespreide groeivorm en bloeit met paarse, geurende bloemen. De bladeren zijn grijsgroen, lancetvormig met een donzige onderzijde. Geschikt voor in een border of als kuipplant op balkon of terras. Past goed in een kruidentuin of aromatuin.

Standplaats
Een warme, lichte maar beschutte standplaats op niet te vruchtbare, normale tot droge, waterdoorlatende grond. De plant verdraagt vrij veel droogte.

Hoogte
150-200 cm

Bloeitijd
Augustus-oktober

Bloeiwijze
Forse, los vertakte pluim tot 30 cm, breed opgaand

Kleur
Blauw, violet

Hoe te vermeerderen
De plant vormt in de herfst vruchten in de vorm van besjes. Na drogen zijn deze bruin. Zaaien: 24 uur in water weken, dan uitzaaien in cocopeat met zand. Twee weken in 20 °C en een week bij 30 °C. Dit herhalen tot kieming volgt. Kweken in een pot en beschermen tegen de vorst.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes