Skip to content
Skip to content

Maarts viooltje

Viola odorata ‘Kim’

Viola odorata hult zich als een echte dame graag in een zeer verleidelijk parfum. Door haar geur weten hommels, bijen en vroege vlinders haar moeiteloos te vinden. Zij is een perfecte gastvrouw die haar gasten graag voorziet van hun favoriete voedsel, nectar. Dit viooltje houdt niet van te laat komen. Ieder voorjaar is ze er met haar mooie bloemen als eerste bij: vanaf maart kun je haar al zien bloeien, in zachte winters zelfs al eerder.

Fraaie verhalen
In de Oudheid was het maarts viooltje gewijd aan de godin van de liefde, Aphrodite, waarschijnlijk door haar verleidelijke geur. Volgens een oude Germaanse overlevering groeide het op de plaats waar de lentegodin in het voorjaar met haar voet de aarde aanraakte.

Toepassingen
Verse viooltjes kunnen worden gebruikt als garnering in een zomerse salade of op gebak. Uit de blaadjes van het viooltje kan men heerlijk geurende olie halen die gebruikt wordt in parfums.

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?
Hommels, bijen en vlinders

Algemeen
Het maarts viooltje is een vaste plant uit de viooltjesfamilie. Een bodembedekker die groeit met behulp van kruipende uitlopers die makkelijk wortelen. De plant blijft vrij laag. In bloembakken of als bodembedekker in natuurlijke en/of onderhoudsvrije tuinen. Als onderbeplanting van rozen en struiken, als bosrand.

Standplaats
Halfschaduw, het liefst een beetje koel in normale, vochtige grond. De plant is winterhard, maar verliest wel z’n bladeren. Bij strenge vorst kun je haar beter een beetje bedekken. Kweken is eenvoudig en kan in de volle grond, afgesloten bak en tuinkas.

Hoogte
10-20 cm

Bloeitijd
Maart-juni

Bloeiwijze
Aan het eind van de winter vormen deze viooltjes een prachtig bodembedekkend tapijt. Als je de uitgegroeide bloempjes weghaalt, gaan de plantjes nog uitbundiger bloeien.

Kleur
Roodpaars, violet en blauw

Hoe te vermeerderen
De plant is tweeslachtig en zaait zichzelf gemakkelijk uit. Zaaien in september-november en februari-maart in de volle grond. In de heel koude maanden kan dit beter onder glas of in een afgedekte bak. De zaaidiepte is 0,5 cm op 30 cm afstand.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes