Skip to content
Skip to content

IJzerhard

Verbena macdougalii ‘Lavender Spires’

Voor vlinders is ijzerhard een heel aantrekkelijke plant. Heel slim laat ze niet in één keer al haar schoonheid zien, ze bloeit van beneden naar boven met ringvormige trosjes bloemen.
Door haar prachtige lavendel-paarse bloemen en lekkere nectar is het voor deze Verbena eenvoudig allerlei insecten, vlinders en bijen te lokken.

Fraaie verhalen
Deze verbenasoort is een prachtige en toevallige vondst van Marina Christopher uit Engeland. Uit een partij zaailingen van Verbena macdougalii haalde zij een plant die afweek van de rest. Het bleek iets bijzonders te zijn. Deze variant betreft waarschijnlijk een kruising tussen Verbena macdougalii en Verbena hastata.

Toepassingen

Herkomst
Hybride

Welke insecten trekt de plant aan?
Insecten, bijen en vlinders

Algemeen
Deze vlindervriendelijke plant bloeit van midzomer tot ver in de herfst. Hij heeft stevige stengels en sterk omhooggerichte bladeren. De plant is winterhard. Het is een gemakkelijke plant, goed te gebruiken als snijbloem.

Standplaats
Zon. Normale, goed gedraineerde grond.

Hoogte
150-180 cm

Bloeitijd
Augustus-november

Bloeiwijze
Opgaand, de bloemen bloeien in ringen aan de top van de aren.

Kleur
Lavendel/paars

Hoe te vermeerderen
Verbena macdougalii is gemakkelijk te stekken. De plant is steriel. In tegenstelling tot de varieteit Verbena hastata zaait deze plant zichzelf niet uit.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes