Skip to content
Skip to content

Aarereprijs

Veronica longifolia ‘Blauriesin’

Wie van blauw houdt en een mooie, sierlijke plant voor de tuin zoekt, moet eens gaan denken aan de aarereprijs of daarvan afgeleide cultuurvariëteiten. Hij bloeit volop in juli, heeft een lange bloeitijd en is ook erg in trek bij insecten, je ziet er bijna altijd bijen en andere insecten stuifmeel en nectar op verzamelen. Wordt ook lange ereprijs genoemd.

Fraaie verhalen
In kerken hebben de bloemstukken die het altaar en de kerk versieren vaak een symbolische schikking. In de zomerschikking wordt Veronica gebruikt om te verwijzen naar het hemelse blauw, waar ook Maria vaak in wordt uitgebeeld als verwijzing naar haar puurheid.

Toepassingen
In de volksgeneeskunde gebruikt men een thee van ereprijs bij huidziekten, astma, longziekten en nierbezwaren (vochtafdrijvend).
Lodewijk XIV dronk elke ochtend thee van salie en ereprijs.

Herkomst
Continentaal Europa, verwilderd in grote delen van het noordoosten van Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
De plant heeft een lange bloeitijd en is erg in trek bij insecten, je ziet er bijna altijd bijen en andere insecten stuifmeel en nectar op verzamelen.

Algemeen
Aarereprijs is een vaste plant met een stevige, taaie, rechtopstaande stengel. De plant kan ruim een meter hoog worden. Soms vormen zich boven aan de hoofdstengel zijtakken. De eironde tot lancetvormige bladeren hebben een korte steel en een onregelmatig gezaagde rand. Ze staan twee aan twee tegenover elkaar of in kransen van drie tot vier stuks. Stengels en bladeren zijn kort behaard.

Standplaats
Zon/halfschaduw

Hoogte
80 cm

Bloeitijd
Juni-september

Bloeiwijze
Eindstandige bloeiwijze, aar tot 25 cm lang met talloze kleine, blauwe bloempjes

Kleur
Helderblauw

Hoe te vermeerderen
Door middel van scheuren van grote pollen of zaaien. Zaaien in de herfst of vroeg in het voorjaar, dan kan de plant hetzelfde jaar nog bloeien. De plant heeft heel fijn zaad dat na het uitzaaien niet aangedrukt wordt. Het is een donkerkiemer, dus afdekken en zodra de plantjes opkomen in het licht zetten.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes