Skip to content
Skip to content

Tulp

Tulipa ‘Spring Green’

Friswitte, groengevlamde tulp die fantastisch correspondeert met het ontluikende voorjaarsgroen.

Fraaie verhalen
De naam Tulipa is afkomstig van het Perzische toliban, dat tulband betekent: de bloem lijkt op een Perzische tulband.

Toepassingen
Er is een tulpenkookboek waarin men het eten van biotulpenbollen aanmoedigt. En hoewel niet echt giftig voor de mens (wel voor honden en katten) kun je er, als je er gevoelig voor bent, behoorlijk misselijk van worden.
Carolus Clusius, de eerste prefect van de Hortus botanicus te Leiden, bracht de eerste tulpenbollen met zich mee. Zijn experimenten met het kruisen van tulpen liggen aan de basis van de Nederlandse tulpenbollenindustrie.

Herkomst
Ontwikkeld in 1969 door P. Liefting

Welke insecten trekt de plant aan?
Diverse insecten

Algemeen
Tulipa ‘Spring Green’ is een langstelige tulp die jaarlijks goed terugkomt, mits geplant op een zonnige en vruchtbare, goed gedraineerde plek. Het is een chique, opvallende verschijning met een wit-met-groengevlamde bloem.
Mooi met andere witte tulpen zoals ‘White Triumphator’ maar ook heel goed toepasbaar tussen blauwtinten van bijvoorbeeld Muscari azureum of Camassia leichtlinii ‘Caerulea’.

Standplaats
Zet tulpen op een zonnige plaats. Ook mooi te combineren met hosta’s, tellima, alchemilla.

Hoogte
35-40 cm

Bloeitijd
Mei

Bloeiwijze

Kleur
Wit/groen

Hoe te vermeerderen
Je kunt tulpen zaaien maar het duurt circa vijf jaar eer de bol bloeit. De vorm en kleur van de bloem hangen af van de bestuiver en kunnen zeer variëren, met soms leuke verrassingen. Bij verwildertulpen laat je de bol in de grond en zal deze zich vermeerderen door kleine zijbollen te maken.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Het geslacht Tulipa wordt onderverdeeld in vijftien groepen. Deze tulp valt in groep 8, de Viridiflora; dit zijn tulpen met groene bloemen en/of een groene tekening.