Skip to content
Skip to content

Oost-Indische kers

Tropaeolum majus ‘Milkmaid’

Tropaeolum is afgeleid van het Griekse woord tropaion, dat trofee betekent. De bladeren lijken op schilden. De Grieken namen de schilden van overwonnen vijanden mee als trofee. ‘Majus’ betekent groot. Er is namelijk een verwante soort die kleiner is.

Fraaie verhalen
Met de naamgeving van de Oost-Indische kers is iets bijzonders aan de hand. Eerst over het Oost-Indische: rond de 17de eeuw kwam deze plant via de koopvaardij aan in onze streken. Hij kwam van heel ver, dus zou het wel vanuit India zijn. Dat klopte helemaal niet, want de tropaeolum komt uit Zuid-Amerika. En ‘kers’ dan? Dat is een verbastering van het Engelse cress, in de 17de eeuw een containerbegrip voor kruiden met een pittige smaak. Denk aan waterkers (water cress) en tuinkers (garden cress).

Toepassingen
De bladeren, bloemen en zaden zijn eetbaar. Ze smaken een beetje naar waterkers. Vooral de bloemen worden als garnering in salades gebruikt. De vers geoogste zaden worden wel ingemaakt als kappertjes. Als je verkouden bent, is het goed voor je weerstand om op een jong blaadje te kauwen en het helpt tegen keelpijn.

Herkomst
Zuid-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen en vlinders, maar ook bladluizen en rupsen van koolwitjes. Vandaar dat hij ook vaak als luizenlokker in de moestuin geplaatst wordt.

Algemeen
De Oost-Indische kers ‘Milkmaid’ is een eenjarige prachtig bloeiende, kruipende slingerplant met zachtgele tot roomwitte bloemen.

Standplaats
Zon, halfschaduw

Hoogte
30-200 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Veel prachtige roomwitte, kelkvormige bloemen

Kleur
Geel

Hoe te vermeerderen
De Oost-Indische kers is heel geschikt om met kinderen te zaaien. De zaden zijn heel groot en de zaadjes ontkiemen en groeien lekker snel!
Binnen/onder glas: april-mei
Buiten: april – juni
De plant groeit snel en heeft weinig onderhoud nodig. Hij houdt wel van voldoende vocht. Je moet hem niet te veel bemesten, anders krijgt hij te veel blad, waar de bloemen onder schuilgaan.
Je kunt de Oost-Indische kers op allerlei manieren laten groeien. Als bodemdekker kruipt hij over de grond, als klimplant slingert hij zich langs hekjes naar boven. Hij doet het daarnaast goed in potten en kan zelfs als hangplant ingezet worden. Als hij gaat woekeren, knip dan gewoon alles wat je niet zint weg: de planten kunnen goed tegen extreme snoei.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Tropaeolum wordt vaak aangeplant in de moestuin en rond vruchtbomen om bladluizen weg te lokken bij zijn buurplanten.