Skip to content
Skip to content

Oosters komkommerkruid

Trachystemon orientalis

Boragebloemetjes uit Oost-Europa, maar dan met leuk gekrulde slipjes aan de bloemblaadjes. Gedraaid zoals de propellertjes die we als kinderen op de kermis wonnen. Woekert een beetje met wortelstokken, dus een goede bodembedekker, zelfs voor droge schaduw.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Bloem, blad en wortel worden in Turkije gegeten als aci hodan.

Herkomst
Bulgarije, Turkije en de Kaukasus, waar de hemelsblauwe bloemen gegeten worden.

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen en hommels. Verder gebruikt komkommerkruid nog een ander insect voor zijn verspreiding: mieren. Aan de verse zaadjes zit een zogenaamd mierenbroodje. Dit is aantrekkelijk voor mieren, waardoor zij de zaden gaan verslepen en zodoende de plant verspreiden.

Algemeen
Een oersterke, bodembedekkende plant met ruw behaard blad die goed in de schaduw kan groeien. De plant is een naaktbloeier, dat wil zeggen dat er bloemen komen vlak voordat het grote blad verschijnt. Neemt veel ruimte in. De plant groeit breeduit door middel van wortelstokken. Na de bloei verschijnt het ruwe, hartvormige blad, dat snel aaneensluit, zodat de bodem geheel bedekt raakt. De grootte van het blad verschilt per standplaats. Het blad is decoratief. Trachystemon is erg makkelijk om zelf te kweken en stelt weinig eisen.

Standplaats
Schaduw of halfschaduw. Wat betreft de bodem is deze plant zeker niet kritisch. Zure tot kalkrijke en droge tot vochtige gronden worden probleemloos verdragen, alleen niet in de volle zon. Als bodembedekker is het mooi om de Trachystemon orientalis in grote groepen aan te planten onder bomen of heesters.

Hoogte
50-75 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Trachystemon orientalis bloeit in het voorjaar met sierlijke blauwe bloempjes.

Kleur
Blauw

Hoe te vermeerderen
Breed spreidend door wortelstokken. Vermeerderen door delen of door zaaien. Erg gemakkelijk om zelf te kweken en stelt weinig eisen. Je kunt de zaden zowel in maart-april zaaien als in september-oktober.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes