Skip to content
Skip to content

Bijenboom

Tetradium daniellii

Deze grote boom is een geweldige aanvulling voor honing- en stuifmeelminnende insecten. Op het moment dat er een dip zit in de bloeiende-kruidenlaag en de linde is uitgebloeid, komt deze boom in actie met aantrekkelijke witte bloempluimen, een echt insectenrestaurant!

Fraaie verhalen
Ideale hulp voor de imker: bijen halen de meeste nectar uit bloeiende bomen. De bloei komt vaak na de bloei van de linde.

Toepassingen
Wordt in Korea gebruikt als pijnstiller.

Herkomst
China, Korea

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen, vlinders en vele andere nectar- en stuifmeelminnende insecten

Algemeen
Snelgroeiende, solitaire boom met een halfopen, breed waaiervormige kroon op een korte stam. De gladde schors is donkergrijs en is voorzien van lenticellen (bast- of kurkporiën). De twijgen zijn olijfgroen, fluweelachtig grijs behaard en voorzien van kleine wittige lenticellen. In het tweede jaar worden ze grijsbruin. Het oneven geveerde blad bestaat uit vijf tot negen tegenoverstaande deelblaadjes en is 20-35 cm lang. Elk blaadje is eirond met een toegespitste top, 4-9 cm lang en kort gesteeld. De bovenzijde van het blad is donkergroen, de onderzijde lichtgroen. In brede pluimen staan geurende witte bloemen. Na de bloei volgen roodachtige vruchten. Lange tijd was deze boom bekend als Euodia, nog steeds een veel gebruikt synoniem.

Standplaats
Solitair, volle zon en vruchtbare grond. Makkelijke boom die alleen niet van natte, zware grond houdt. Zorg dan voor drainage en meng veel zand door de grond.

Hoogte
10-12 m

Bloeitijd
Juli-augustus

Bloeiwijze
In brede piramidale pluimen van 10-15 cm staan vele geurende bloemen van elk 0,3-0,5 cm.

Kleur
Wit

Hoe te vermeerderen
Gemakkelijk te zaaien. In februari zaaien in een bakje met wat potgrond met zand erdoor. Plastic erover om de luchtvochtigheid te verhogen. In een vorstvrije kas kiemen de zaden snel. Als de plantjes 5 cm zijn, een eigen potje geven. Na de ijsheiligen kunnen ze naar buiten. In de herfst zullen ze dan circa 25 cm hoog zijn. Het eerste jaar in de kas overwinteren, de zaailingen zijn vorstgevoelig.
Vermeerderen kan ook door winterstek maar zaaien is makkelijker.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes