Skip to content
Skip to content

Mijterloof

Tellima grandiflora ‘Rubra’

Mijterloof is een supergemakkelijke plant met weinig onderhoud. Hij is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters.

Fraaie verhalen

Toepassingen

Herkomst
Westelijk Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?

Algemeen
Deze bladhoudende borderplant zie je in veel tuinen. Het is een wintergroene vaste plant met een bodembedekkende, polvormende habitus en attractieve, hartvormige bladeren met een bronsgroene tot bronsrode bladkleur.
Hij verdraagt een temperatuur tot -20 °C. De geadviseerde plantafstand is 30 cm, de plantdichtheid bedraagt dan acht tot elf stuks per m2.

Standplaats
Een plekje in de halfschaduw en een voedzame, humusrijke bodem met weinig boomwortels in de nabijheid. Verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem, kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht. Groeit ook graag onder struiken of bomen.

Hoogte
60 cm

Bloeitijd
Mei-juli

Bloeiwijze
Onopvallende geelgroene, zeer fijn geurende klokvormige bloempjes met roze wimpers. De bloemen zijn groen en rood van kleur. De hartvormige bladeren zijn roodbruin en ongeveer 20 cm groot.

Kleur
De bloemen zijn groen en rood van kleur. De hartvormige bladeren zijn roodbruin en ongeveer 20 cm groot.

Hoe te vermeerderen
Zaaien in maart-april in zaaibakje of potje. Verspenen en koeler opkweken. Kiemtemperatuur 20 °C. Indien na drie weken geen kiem, dan koudeperiode toepassen. Ter plekke zaaien in september-oktober. De zaden zullen het voorjaar erop kiemen. Uitdunnen op 5 cm. Let op: bij gecontroleerd zaaien kan het zijn dat het zaaisel een koudebehandeling nodig heeft.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De plant is goed winterhard, zeewind- en luchtvervuiling-tolerant, ziekteresistent.