Skip to content
Skip to content

Reuzenvedergras

Stipa gigantea

De koningin onder de siergrassen is toch wel dit imposante reuzenvedergras, ook straalhaver genoemd. Als een echte Spaanse schone wuift zij elegant met haar sierlijke pluimen naar voorbijgangers. De hele zomer staat ze te genieten van de zon, zachtjes ritselend in de wind. In de loop van het seizoen gaan de pluimen wat overhangen door het gewicht van de zaden. Zodra deze gevallen zijn, richten de pluimen zich weer op.

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Het gras kunnen horen groeien
Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt

Toepassingen

Herkomst
Spanje en Portugal

Welke insecten trekt de plant aan?
Allerlei insecten vinden beschutting bij deze plant.

Algemeen
De Stipa gigantea is een siergras met een smal grijsgroen blad. Zij heeft in de tuin een grote sierwaarde door haar hoogte en de prachtige ijle pluimvorming. Bodembedekkend, polvormend, winterhard en groenblijvend. Bij het planten kun je het best potgrond gebruiken. Als je dit gras pas in het voorjaar afknipt, biedt het in de winter beschutting aan vele insecten en andere dieren. Blikvangende solitair, maar ook mooi in groepen. Brengt hoogte in een border.

Standplaats
Volle zon/halfschaduw in droge tot normale grond, goed vocht doorlatend

Hoogte
175 cm

Bloeitijd
Mei-augustus

Bloeiwijze
Ragdunne, hoog opgaande bloeiaren met aan het uiteinde, een haverachtige bloeiwijze

Kleur
Grijs met geel-/goudkleurige pluimen

Hoe te vermeerderen
Kan gedeeld en gezaaid worden.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Mussen zijn gek op de zaadjes van de Stipa.