Skip to content
Skip to content

Guldenroede

Solidago rugosa ‘Fireworks

Solidago rugosa ‘Fireworks’ is een vaste plant en een sterke groeier maar woekert niet. Het is een opvallende variëteit. Bladverliezend in de winter en winterhard, en met een mooie herfstkleur. De plant bevat onder andere saponine, looizuur en etherische oliën.

Fraaie verhalen
Uitvinder Thomas Edison experimenteerde met de guldenroede om te proberen rubber te produceren. Het gewonnen guldenroederubber bleef lang elastisch en soepel, maar is nooit voorbij het experimentele stadium gekomen.

Toepassingen
Een goede snijbloem. De kleurstof van de bloemen wordt gebruikt bij het verven van stoffen en wol.
In de natuurgeneeskunde wordt de echte guldenroede toegepast bij nierklachten en het genezen van wonden, krampen, reuma en jicht. Ook wordt er thee van gemaakt die bloedzuiverend werkt.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Een goede waardplant voor veel soorten insecten waaronder bijen. De bloemen bevatten veel nectar. Ze worden gegeten door de larven van een aantal Lepidoptera – soorten zoals nachtvlinders.

Algemeen

Standplaats
Halfschaduw, zon. Alle soorten normale grond, droog, voedzaam, vochthoudend

Hoogte
Tot 100 cm

Bloeitijd
September-oktober (soms al in augustus)

Bloeiwijze
Pluimen of bloemtrossen die alle kanten uit stralen zodat ze op vuurwerk lijken.

Kleur
Geel

Hoe te vermeerderen
Scheuren, of zaaien in maart-juli. De zaden hebben een cilindrische vorm en zijn geribbeld en gekuifd, en kiemen snel. Dun afdekken en licht aandrukken. Gelijkmatig vochtig houden. Rijping in oktober.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Solidago is afgeleid van solidus = stevig en ago = maken. In de staten Kentucky, Nebraska en South Carolina is de guldenroede de staatsbloem.