De Sidalcea is lid van de kaasjeskruidfamilie. Het is een makkelijke plant, hij stelt niet te veel eisen en kan goed tegen enige droogte. Tegen natte winters kunnen ze minder goed, en ze zijn winterhard tot -20 °C.
Met zijn lange, aarvormige trossen met lichtroze, gefranjerde bloemen is het een mooie aanwinst voor de border, die ook goed als snijbloem te gebruiken is.
Fraaie verhalen
De Griekse schrijver Lucianus van Samosata (circa 125-circa 180) schreef ooit over het gebruik van malva bij de Romeinen: ‘En zij die te laat kwamen, restte alleen nog het eten van de malvabladeren.’
Toepassingen
…
Herkomst
Noord-Amerika
Welke insecten trekt de plant aan?
…
Algemeen
De naam ‘malva’ zou afgeleid kunnen zijn van het Oudgriekse woord melassoo, dat verzachten betekent, of van het Hebreeuwse woord malluah, dat saladeachtige groente betekent. Alle soorten malva zijn eetbaar, al zijn ze niet allemaal even lekker. Malva’s worden al eeuwen gegeten. Zo heb je onder andere de Malva ‘Crispa’, die ook wel dessertblad genoemd werd omdat het gebruikt werd om de vruchtenschalen op te maken. Kortom, deze plant staat niet alleen mooi in de tuin, maar ook als garnering in bijvoorbeeld een salade.
Standplaats
Zon
Hoogte
80 cm
Bloeitijd
Juli-september
Bloeiwijze
Lange, aarvormige trossen met lichtroze, gefranjerde bloemen
Kleur
Lichtroze
Hoe te vermeerderen
In september ter plekke zaaien. De zaden zullen dan het voorjaar erop kiemen. Dun ze uit op 15 cm. Als je gecontroleerd wilt zaaien, kun je ze in maart/april al in een zaaibakje of potje zaaien. Dan verspenen en koeler opkweken. Verpot ze pas als de plant goed ontwikkeld is en dan kun je ze in het najaar in de tuin planten.
Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
…