Skip to content
Skip to content

Hemelsleutel

Sedum matrona

Er zijn heel wat sedumsoorten. maar zo mooi als deze zie je ze zelden! Met zijn prachtige roze bloemschermen en zijn bijzondere paarsachtige blad is dit echt een eyecatcher die in je tuin zeker niet mag ontbreken. Vraagt weinig onderhoud en kan goed tegen droogte.

Fraaie verhalen
Er bestaan enkele volkslegenden in verband met de naam hemelsleutel. Zo zou Sint-Petrus zijn sleutelbos aan de hemelpoort verloren hebben en op de plaats waar de sleutels vielen, ontstond deze plant. In sommige streken werd een bundeltje van deze planten als versiering tegen het plafond of een binnenmuur gehangen met de wortels naar boven. Als men dan rond de wortels klei aanbracht en die nat hield, bogen er bloemknoppen naar boven, ‘naar de hemel’ en liepen ze uit. Daar zou de naam hemelsleutel vandaan komen. Een andere uitleg is dat de bloemen de baard vormen van een grote sleutel waarmee de hemelpoort geopend kan worden.

Toepassingen
De bladeren van deze plant zijn dik en vlezig, waardoor hij er grote hoeveelheden water in kan opslaan en zo een lange periode van droogte kan doorstaan zonder te verwelken. Menig oud volksgeloof hangt met deze eigenschap samen. Een meisje dat was van plan te gaan trouwen hing in haar kamer twee stengels van de hemelsleutel naast elkaar op. Wanneer deze naar elkaar toe groeiden werd het huwelijk gelukkig, maar als ze van elkaar af bogen kon ze beter een andere partner zoeken. Verwelkte een van de twee direct, dan zou er binnenkort iemand sterven.

Herkomst
Eurazië

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen en vlinders

Algemeen
Bodembedekker, winterhard, bladverliezend

Standplaats
Zon/halfschaduw

Hoogte
70 cm

Bloeitijd
Augustus-september

Bloeiwijze
Grote bloemschermen

Kleur
Donkerroze met een grijze waas

Hoe te vermeerderen
Scheuren of zaaien. Scheur de plant iedere drie à vier jaar, gooi het hart weg en plant de rest opnieuw uit. Zo hou je sterke planten die niet zo snel uit elkaar zullen vallen.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Wist je dat de sedumfamilie multifunctioneel is? Naast dat de bloeiende varianten een aanwinst zijn voor de tuin en voor bijen, bestaan er ook sedummatten die gebruikt worden om een groendak te creëren. Sedum kan goed tegen droogte, is eenvoudig in onderhoud en vraagt weinig voedingsstoffen.