Skip to content
Skip to content

Wijnruit

Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’

Wijnruit is een vaste plant en een goede bijen- en vlinderlokker. Men kan de plant goed in vorm snoeien om het verhouten tegen te gaan. Wijnruit is bitter en het ruikt onaangenaam. Honden en katten blijven erbij weg.

Fraaie verhalen
Hippocrates maakte al melding van wijnruit. De Romeinen hielden ervan. In de Oudheid gebruikte men het ook in reukwater. Dit ‘vergeten kruid’ verdween vanaf de 16de eeuw uit de keuken. In de Middeleeuwen gebruikte men het als vast bestanddeel in boeketten. William Shakespeare noemde het ook in zijn Hamlet. In het koninkrijk Saksen bestond van 1807-1918 een Orde van de Rautenkrone (orde van de Kroon van Wijnruit). Wijnruit is de nationale bloem van Litouwen en symboliseert in de ogen van de Balten ‘zuiverheid en maagdelijkheid’.

Toepassingen
Wijnruit is een medicinaal kruid en wordt toegepast bij het bevorderen van de spijsvertering. In de keuken wordt het, in zeer kleine hoeveelheden, toegepast in vette spijzen. Een beetje blad door de salade gesnipperd geeft een prettige, bittere touch. De bladeren en vruchten worden in Ethiopië in de keuken gebruikt. Ook in Griekenland en andere landen rond de Middellandse Zee wordt het toegepast. In Italië gebruikt men het bij de bereiding van grappa. Het is ook een bittermaker in wijn en azijn. Gedroogd wijnruit verdrijft mieren.

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?

Algemeen

Standplaats
Zonnig en droog en in redelijk arme grond

Hoogte
35-60 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Tuilvormig, vanaf het tweede jaar

Kleur
Groen-geel. Het blad is blauwgrijs/grijsgroen.

Hoe te vermeerderen
Zaaien in mei-juni. Bedekken met een dun laagje aarde. Optimale kiemtemperatuur is 20 °C. Vochtig houden. De kieming is vrij traag, drie tot zes weken. Uitplanten tot september, 35 x 35 cm.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Het blad kan bij warm weer allergische reacties veroorzaken bij aanraking, er kan blaarvorming optreden. Handschoenen aan bij het snoeien.