Skip to content
Skip to content

Zomerframboos

Rubus idaeus ‘Malling Promise’

Niets is zo fijn als uit eigen tuin frambozen te oogsten. Deze zomerframboos geeft middelgrote en heerlijk zoete vruchten. Ze kunnen heel goed verwerkt worden in toetjes en taarten en zijn uitermate geschikt voor het maken van sap en jam. Dat betekent ook dat je ze kunt invriezen en er in de winter nog lekker van kunt genieten. En… natuurlijk is hij ontzettend gezond!

Fraaie verhalen

Toepassingen
De framboos wordt tegenwoordig gebruikt in medicijnen voor kinderen om er een lekker smaakje aan te geven.

Herkomst
De framboos is een van nature overal in Europa voorkomende plant. Je vindt hem vooral langs de randen en open plekken in het bos.

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen, hommels, solitaire bijen, vlinders enz.

Algemeen
De framboos behoort tot de rozenfamilie. Net als de gewone braam behoort hij tot het geslacht ‘Rubus’, waartoe wel zeshonderd soorten behoren.
De ‘Malling Promise’ is een doornige, bladverliezende, zelfbestuivende en winterharde (-22 °C) framboos. Het blad is middengroen van kleur, oneven geveerd en heeft een elliptisch gezaagde vorm met een donzig witte onderzijde. Hij rijpt vroeg met lange rode vruchten.
De struik geeft ieder jaar nieuwe uitlopers vanuit de wortelopslag, die wel tot 2 m lang kunnen worden. De nieuwe uitlopers zijn de vruchtdragers voor het jaar erop. Hij draagt dus op tweejarig hout.

Standplaats
Het liefst in de volle zon maar verdraagt ook lichte schaduw. Staat graag in neutrale, iets vochtige maar goed doorlatende, humusrijke grond.

Hoogte
150 tot 200 cm

Bloeitijd
April/mei

Bloeiwijze
Trosjes roosachtige bloempjes met vijf kelkbladen

Kleur
Wit/roze

Hoe te vermeerderen
Een in het wild uitgezaaide framboos vermeerdert zich onder de grond door middel van worteluitlopers. Wortelstekken nemen en afleggen zijn mogelijkheden om de plant te vermeerderen.
Ook via zaad kan vermeerderd worden, maar als je de eigenschappen van de moederplant wilt behouden is zaaien geen optie.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De vruchten kun je oogsten van juli tot september. Door verschillende teeltmethodes, bijvoorbeeld in plastic tunnelkassen, kan de oogst ongeveer een maand vervroegd en gespreid worden. Je kunt frambozen ook in potten en onder glas telen.
Frambozen kun je niet lang bewaren, en altijd in de koelkast. Het zijn tere vruchten en ze schimmelen snel. Onder de kroontjes kunnen wormpjes voorkomen. Is dit het geval, dan de frambozen even in zout water leggen en daarna voorzichtig afspoelen.
Na de oogst, in het najaar, de takken die vrucht gedragen hebben tot onder aan de struik weg snoeien. De vanuit de grond opschietende jonge takken op tijd bijvoorbeeld langs spandraad aanbinden. Neem hiervoor de langste en stevigste takken, ongeveer acht tot tien per struik. Hieraan komen de vruchten voor het jaar erop en het bevordert de oogst.