Skip to content
Skip to content

Roos

Rosa ‘Graham Thomas’

Een Engelse heesterroos van de veredelaar David Austin. Het spreekt voor zich dat deze roos vernoemd is naar Graham Thomas. Hij was een van Engelands grootste rozenliefhebbers, met name van klassieke rozen. Deze roos is, zoals de meeste Engelse rozen, sterk geurend en heeft een theeachtige geur die ook nog eens rustgevend zou werken.
De bloemen zijn prachtig samen met het glanzende lichtgroene blad. Omdat hij van de vroege zomer tot in de herfst bloeit, is hij een sfeermaker voor je tuin.

Fraaie verhalen

Toepassingen

Herkomst
Engeland

Welke insecten trekt de plant aan?
Deze dubbel gevuldbloemige roos maakt het voor vlinders en bijen moeilijk haar te bezoeken.

Algemeen
De roos ‘Graham Thomas’ is een grootbloemige trosroos. Hij wordt ongeveer 130×110 cm maar kan ook als klimroos langs een prieel of trellisscherm geleid worden. Hij kan dan wel een hoogte van 2,5 meter bereiken. In een groepje van drie bij elkaar of als solitair in de border. Kan ook als klimroos. Met de juiste zorg bloeit hij het hele seizoen door. De roos is bladverliezend en winterhard. In voor- en najaar bemesten met organische mest. Om een mooie doorbloei te houden de uitgebloeide bloemen verwijderen. Niet te diep terugsnoeien (tot het eerste vijfblad). In het voorjaar (half maart tot half april) dode, beschadigde en dunne takken tot aan de onderstam wegknippen. Drie tot maximaal zeven goede takken overhouden, de gezonde en dikke takken op drie tot vijf ogen terugknippen (eindknop naar buiten gericht).

Standplaats
Een licht vruchtbare, doorlatende grond voor vocht en lucht, op een plek waar de roos zeker zes uur zon krijgt. Bloeit ook prachtig in de halfschaduw.

Hoogte
250 cm

Bloeitijd
Van de vroege zomer tot in de herfst

Bloeiwijze
Aan een tak komen gemiddeld acht bloemen met elk een diameter van 8-10 cm en ongeveer 80 delicate bloemblaadjes die het midden van de knop beschermen.

Kleur
Warmgeel

Hoe te vermeerderen
Als je uit zaad (bottels) vermeerdert, krijg je de wilde roos. Deze wilde roos wordt vervolgens gebruikt als onderstam waarop men een oog van de Graham Thomas ent.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Plant de eerste jaren geen nieuwe roos op een plaats waar eerder rozen gestaan hebben. Wil je dat toch, dan moet je eerst de aarde verversen.