Skip to content
Skip to content

Fluweelboom

Rhus typhina ‘Tiger Eyes’

De fluweelboom of azijnboom is een plant uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar hij voorkomt in rotsachtige, zanderige gebieden en op opengevallen plaatsen in het bos. In Nederland en België is hij geïntroduceerd als tuinplant. Hij komt sindsdien ook verwilderd voor, vooral in steden en de omgeving daarvan.
De struik vormt een bijna kaarsrechte dunne stam of verscheidene stammen. De twijgen zijn zacht behaard en voelen als fluweel. Na de bloei vormen de vruchten rode pluimen. Het tot 15 cm lange blad is ongeëvenaard en heeft zes tot zeven bladparen. De blaadjes zijn getand. De bladeren hebben een rode tot diepgele herfstkleur.

Fraaie verhalen
De naam azijnboom heeft de boom te danken aan de zure vruchten.

Toepassingen
De vrucht bevat geneeskrachtige stoffen die worden gebruikt in de fytotherapie.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen

Algemeen
Grote, bladverliezende struik met meerdere stammen, die geschikt is om als solitair toe te passen of in heestergroepen. Zeer winterhard. De jonge twijgen hebben een fluweelachtige beharing, vandaar de Nederlandse naam. In de zomer vormt hij 20 cm hoge pluimen, die van groen naar donkerrood verkleuren en tot aan de winter aan de boom kunnen blijven zitten. Vooral de herfstkleur van de bladeren geeft deze struik zijn decoratieve waarde. De vruchtkolven aan de toppen van de takken blijven tot in het voorjaar zitten.
De azijnboom geldt als zwak giftig. Het grootste gevaar bestaat uit huidirritatie bij contact met het melksap. Door wortelscheuten vormt hij soms dicht struikgewas. Hij heeft één groot nadeel: hij vormt worteluitlopers die wel 6 m kunnen overbruggen. Als je de struik wilt verjongen kun je in het voorjaar takken tot 10 cm boven de grond afknippen. Groot nadeel is dat dit het aantal worteluitlopers vergroot.
De azijnboom wordt vaak niet te oud.

Standplaats
Volle zon. Droge tot frisse, liefst kalkhoudende, vruchtbare grond. Geschikt voor de meeste tuingrond die niet te nat is.
Hoewel de fluweelboom bestand is tegen wind en luchtvervuiling en tegen zout en droogte, is enige voorzichtigheid geboden; de jonge takken zijn vrij broos en breekbaar en verdienen daarom een min of meer beschutte plaats.

Hoogte
4-6 m

Bloeitijd
Juni-juli

Bloeiwijze
De plant is tweehuizig en bloeit in juni en juli met kaarsachtige pluimen. De vrouwelijke bloemen vormen een 10-20 cm lange, dichte, donzige, kaarsachtige pluim. De mannelijke bloemen vormen een grotere, ijlere pluim.

Kleur
Geelgroene pluimen, bordeauxrode vruchten

Hoe te vermeerderen
Overal in je tuin komen regelmatig takken omhoog. Deze moet je zo snel mogelijk verwijderen als je niet wilt dat er meer van deze bomen ontstaan.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes