Skip to content
Skip to content

Duizendknoop

Persicaria amplexicaule ‘Rosea’

Onmisbare borderplant die vanaf begin augustus tot bijna aan de vorst kleur geeft. Dit was de eerste niet rood-gekleurde selectie van Persicaria die begin jaren tachtig in de handel kwam, en nog steeds zijn de zachtroze aren niet te verslaan.
Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’ is een zeer hoog opgaande, bladverliezende duizendknoop of adderwortel. De bladeren zijn tot 15 cm lang, elliptisch tot lancetvormig, middengroen tot donkergroen. Hij bloeit van eind juli tot begin november met elegante lichtroze bloemaren.

Fraaie verhalen

Toepassingen

Herkomst
Himalaya

Welke insecten trekt de plant aan?
Lokt veel vlinders, bijen en andere insecten.

Algemeen
Deze Persicaria houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw, is pH-flexibel, droogtetolerant, maar groeit het snelst in een goed doorlaatbare, vochtige bodem. Deze bergplant doet het goed als borderplant, kustplant en in de halfschaduwtuin. Hij is zeer goed winterhard, verdraagt zeewind en luchtvervuiling en heeft weinig of geen last van ziektes en ongedierte. De bloemstengels vallen in de loop van de winter om. In februari de plantresten verwijderen.

Standplaats
Zon, halfschaduw

Hoogte
100-150 cm

Bloeitijd
Juli-oktober

Bloeiwijze
Dunne, opstaande aren

Kleur
Roze

Hoe te vermeerderen
Delen in het voorjaar

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De duizendknoopfamilie (Polygonaceae) is ingewikkeld. Zij is onder te verdelen in:
Persicaria (geslacht duizendknoop), waar ‘Blackfield’ toe behoort
Rumex (geslacht zuring)
Polygonum (geslacht varkensgras)
Fallopia (geslacht kielduizendknoop), waar onder meer de bruidssluier en de Japanse duizendknoop (een invasieve exoot -> bestrijden!) toe behoren.