Skip to content
Skip to content

Russische salie

Perovskia atriplicifolia ‘Little Spire’

Kruidig ruikende halfheester. Kwekerij De Hessenhof bedacht de naam reuzenlavendel. Als de zomer op volle toeren is, laat deze plant zijn langgerekte aren met lavendelkleurige bloemetjes zien. Hij komt oorspronkelijk uit landen als Iran en Afghanistan en kan dus enorm veel droogte verdragen. Om die reden wordt hij in Zuid-Duitsland veel op rotondes toegepast. Hij hoeft nooit begoten te worden.

Fraaie verhalen

Toepassingen

Herkomst
Onder andere Iran en Afghanistan

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen en hommels

Algemeen
Lid van de familie van lipbloemen

Standplaats
Volle zon of half-zon/schaduw. Kan veel droogte verdragen. Op een open standplaats kan er bij vorst veel vocht aan de plant onttrokken worden zodat hij bevriest; afschermen is dan ook vaak noodzakelijk .

Hoogte
60-80 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Los vertakte aren

Kleur
Bloem blauw, blad zilvergrijs

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen kan op drie manieren:
– Door scheuren. De planten stoelen zodanig uit dat men ze gemakkelijk kan delen.
– Door zaaien in het voorjaar.
– Door stekken begin juni. Onder glas op een beschaduwde plaats kunnen ze wortelen. Het eerste jaar dient men de planten vorstvrij te laten overwinteren.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
In het voorjaar groeien jonge scheuten uit de verhoute delen. Door jaarlijks halverwege het voorjaar te snoeien, blijven de planten keurig en produceren grotere bloemen, maar wel wat minder. De levensduur wordt door snoeien aanzienlijk verlengd. Snoei de struik in het voorjaar na het eerste jaar dat hij in de tuin staat. Knip de oude scheuten van het voorgaande jaar terug tot op drie of vier ogen boven het oude hout. Bij oudere struiken zit het oude hout zowel vlak boven de grond als een eindje daarboven. Wissel het afknippen van de uitgebloeide scheuten dan af in hoogte. Knip vervolgens oud hout weg dat het afgelopen jaar geen nieuwe bloeischeuten heeft gevormd. Verwaarloosde struiken reageren goed op sterke snoei.