Skip to content
Skip to content

Lampenpoetsersgras

Pennisetum macrourum ‘White Lancer’

Pennisetum macrourum is anders dan de meeste lampenpoetsersgrassoorten. De cultivar ‘White Lancer’ heeft ranke bloeiaren op hoge stengels. Deze plant geeft een mooi verticaal accent in de border.

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Luisteren naar groeien van het gras.
Te hooi en te gras

Toepassingen
Te gebruiken als snijbloem.

Herkomst
Zuid-Afrika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders overwinteren als rups in gras en zoeken er beschutting.

Algemeen
Winterhard tot -5 °C.

Standplaats
Zon

Hoogte
100-120 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Lange bloeipluimen van 15 cm lang, op hoge stengels

Kleur
Groen, met roomwitte pluimen

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen door stekken

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes