Lampenpoetsergras dankt zijn naam aan de rijkelijk bloeiende aren. Die van Karley Rose zijn rozig tot paarsig gekleurd en vormen een echte blikvanger in de tuin. In juni tot oktober bloeien de aren, daarna verkleurt de plant in de herfst mooi. Lampenpoetsersgras vormt mooie bolvormige pollen.
Fraaie verhalen
Lampenpoetsersgras wordt ook wel borstelveergras genoemd.
Toepassingen
De pluim werd vroeger wel als rager voor de cilindervormige glazen kap van de olielamp gebruikt. Daar heeft hij zijn naam dan ook aan te danken. Tegenwoordig zien we de pluimen ook steeds vaker terug in droogboeketten.
Herkomst
Australië en Zuidoost-Azië
Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders overwinteren als rups in gras en zoeken er beschutting.
Algemeen
Jaarlijks in maart tot circa 10 cm boven de grond afknippen. De plant zal dan opnieuw uitlopen.
Standplaats
Zon, halfschaduw. Goed doorlatende bodem. Karley Rose is niet geheel winterhard en kan het best op een beschutte plaats worden geplant.
Hoogte
50-70 cm
Bloeitijd
Juni-september
Bloeiwijze
Bloeiaren
Kleur
Roze tot paars
Hoe te vermeerderen
In april, als de eerste nieuwe scheuten zichtbaar zijn en de grond goed begint op te warmen, kan lampenpoetsersgras worden gedeeld.
Als de plant niet al te groot is, kan de pol uitgegraven worden. Met een groot mes kan de wortelkluit in twee of drie delen gesneden worden en dan kunnen de verschillende delen uitgeplant worden.
Bij een grote kluit werkt het handiger om ter plekke, terwijl de plant nog in de grond zit, met de spade de plant in tweeën te delen en de gedeelde stukken uit te spitten en vervolgens verder te delen en uit te planten.
Zaaien in mei-juli. Afdekken met een dun laagje grond. Dek het zaaisel af met een vliesdoek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst kan het doek eraf. Een deel van het zaad zal snel komen en er is een kiemtraject van nakomertjes.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
…