Skip to content
Skip to content

Parelgierst

Panicum virgatum ‘Heavy Metal’

Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ is een zuilvormig en relatief traag groeiend siergras. Het dankt zijn naam aan de blauwe metaalachtige kleur van het blad, waardoor deze zich onderscheidt van de overige vingergrassen. In de herfst verkleurt het gras naar roodbruin.

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Het gras is altijd groener bij de buren
Daar groeit het gras in de straten

Toepassingen

Herkomst
Oostelijk deel van Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders overwinteren als rups in gras en zoeken er beschutting.

Algemeen
Deze soort komt uit het geslacht Panicum, waar wel 450 verschillende soorten van bestaan. Alleen Panicum Virgatum wordt in de tuin toegepast. Parelgierst is goed winterhard en is bladverliezend. Jaarlijks in maart tot circa 10 cm boven de grond afknippen. De plant zal dan opnieuw uitlopen. Deze parelgierst is mooi als solitair in de border maar komt het best tot zijn recht in groepen.

Standplaats
Zon tot halfschaduw op een normale tot droge bodem

Hoogte
150 cm

Bloeitijd
Juli-oktober

Bloeiwijze
De bloeiwijze is heel fijn vertakt, waardoor transparante, zeer luchtige pluimen ontstaan met wit, lichtroze tot bruinrode ‘pareltjes’.

Kleur
Blad blauw metaalachtig, in de herfst verkleurend naar roodbruin. Bloemen wit, lichtroze tot bruinrood.

Hoe te vermeerderen
In april, als de eerste nieuwe scheuten zichtbaar zijn en de grond goed begint op te warmen, kan Panicum Virgatum worden gedeeld.
Als de plant niet al te groot is, kan de pol uitgegraven worden. Met een groot mes kan de wortelkluit in twee of drie delen gesneden worden en dan kunnen de verschillende delen uitgeplant worden.
Bij een grote kluit werkt het handiger om ter plekke, terwijl de plant nog in de grond zit, met de spade de plant in tweeën te delen en de gedeelde stukken uit te spitten en vervolgens verder te delen en uit te planten.
Zaaien in april-juli. Afdekken met een dun laagje grond. Dek het zaaisel af met een vliesdoek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst kan het doek eraf. Een deel van het zaad zal snel kiemen en er is een traject van nakomertjes.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes