Panicum virgatum ‘Heiliger Hain’ geeft een massa luchtige, fraai gekleurde grashalmen. Dit siergras heeft een fris blauw-rood blad. In augustus bloeit het met crème-bruine bloempluimen en in de herfst verkleurt het prachtig rood-bruin. Het blijft mooi rechtop staan en is goed bestand tegen de elementen zoals harde wind en droogte.
Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.
De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals maïs, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.
Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door de opname het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?
Het gras is altijd groener bij de buren
Daar groeit het gras in de straten
Toepassingen
…
Herkomst
Oostelijk deel van Noord-Amerika
Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders overwinteren als rups in gras en zoeken er beschutting
Algemeen
Deze soort komt uit het geslacht Panicum waar wel 450 verschillende soorten van bestaan. Alleen Panicum Virgatum wordt in de tuin toegepast. Parelgierst is goed winterhard en is bladverliezend. Jaarlijks in maart tot circa 10 cm boven de grond afknippen. De plant zal dan opnieuw uitlopen. Deze parelgierst is mooi als solitair in de border maar komt het beste tot zijn recht in groepen.
Standplaats
Zon tot halfschaduw op een normale tot droge bodem.
Hoogte
80-120 cm
Bloeitijd
Juli-oktober
Bloeiwijze
Zeer luchtige aren.
Kleur
Groen-geel, in de winter verkleurend naar rood.
Hoe te vermeerderen
In april, als de eerste nieuwe scheuten zichtbaar zijn en de grond goed begint op te warmen, kan Panicum Virgatum worden gedeeld.
Als de plant niet al te groot is, kan de pol uitgegraven worden. Met een groot mes kan de wortelkluit in twee of drie delen gesneden worden en verschillende delen uitgeplant worden.
Bij een grote kluit werkt het handiger om ter plekke, terwijl de plant nog in de grond zit, met de spade de plant in tweeën te delen en de gedeelde stukken uit te spitten en vervolgens verder te delen en uit te planten.
Zaaien kan in april-juli. Afdekken met een dun laagje grond. Dek het zaaisel af met een vliesdoek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst kan het doek eraf. Een deel van het zaad zal snel komen en er is een traject van nakomertjes.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
…