Skip to content
Skip to content

Marjolein

Origanum vulgare ‘Thumble’s Variety’

Wilde marjolein of oregano is een van de beste drachtplanten voor bijen. De nectar heeft een hoog suikergehalte. Het is een echte bijen- en vlinderlokker. Het kruid is onmisbaar in de kruidentuin en keuken.

Fraaie verhalen
Origanum is de klassieke Griekse naam welke is afgeleid van de woorden oros (berg) en ganos (vreugde), die verwijzen naar de mooie verschijning in de bergen, ofwel van origanon, dat ‘bitter kruid’ betekent. De oude Egyptenaren gebruikten oregano al om voeding te conserveren en wonden te reinigen.

Toepassingen
Het aromatische blad wordt veel gebruikt in Italiaanse gerechten, maar ook in stoofpotten en kipgerechten. Het helpt bij een goede vertering van bonen en koolsoorten.
Een kruidenthee van de bladeren en bloemen is erg lekker.
Het kruid werd gebruikt tegen verkoudheid. De oude Grieken pasten het ook toe bij hoofdpijn, zweren, longziekten, astma en spasmen. Het werkt ontstekingsremmend en reguleert het glucose- en vetmetabolisme.

Herkomst
Inheems in België, Zuid-Limburg en Zeeland

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Deze beschermde, bodembedekkende, meerjarige plant is inheems in België, Zuid-Limburg en Zeeland.

Standplaats
Zonnige, warme en open plek. Niet in de schaduw van heesters of bomen. De plant gedijt goed op droge, stenige, niet al te rijke grond. In de winter oppassen voor te veel vocht. Zeer winterhard, tot – 25 °C.

Hoogte
25-40 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
De bloemen vormen half bolvormige schermen. Een enkele bloem is 4-7 mm lang en heeft uit de bloem uitstekende meeldraden.

Kleur
Roze. Afhankelijk van de bodemgesteldheid ook wel wit of bijna rood.

Hoe te vermeerderen
De zaden zijn kleine, ronde groene bolletjes in trosjes. Als ze rijpen worden ze wat bruinig. In 1 gram gaan 7500 zaadjes. Zaaien in maart-april.
De zaden kiemen snel en gelijkmatig als ze vochtig worden gehouden (niet nat) bij 20 °C. Het zaad slechts dun aandrukken en direct na opkomst licht en koeler zetten. De plant zaait zich ook makkelijk uit.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes