Skip to content
Skip to content

Marjolein

Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’

Origanum Laevigatum ‘Herrenhausen’ wordt in de plantengids van kwekerij De Hessenof in Lunteren ‘een klassieker’ genoemd, die in vrijwel elk tuinbeplantingsplan te vinden is. ‘Geen wonder, want de licht violette bloemen en donkere schutbladen vallen op en zorgen lange tijd voor plezier. Er zijn weinig planten waar zoveel bijen en vlinders op afkomen.’

Fraaie verhalen

Toepassingen
Oreganum vulgare, oftewel wilde marjolein (niet te verwarren met echte marjolein), is een kruid dat gedroogd goed smaakt in pizza’s en andere Italiaanse gerechten. Wilde marjolein is een van de onderdelen van Mexicaanse chilipoeder.
Thee van wilde marjolein heet Thé Rouge, het is een tonicum dat spierkrampen, hoest, hoofdpijn en menstruatiepijn verlicht.
De bladeren van dit kruid zijn ontsmettend en brengt men aan op zwellingen en op een stijve nek.
Van de bloesemtoppen wordt een roodachtige verf gemaakt.

Herkomst
Deze origanum behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Deze soort origanum is al in 1981 in de kwekerij van Heinz Hageman in Hannover geïntroduceerd en is genoemd naar de beroemde tuin in deze stad.

Welke insecten trekt de plant aan?
Veel vlinders en bijen

Algemeen
De groeiwijze van deze origanum is breed opgaand met iets overhangende takken. De plant is redelijk winterhard: tot -12/-14 °C.

Standplaats
Zon/halfschaduw, goed doorlatende grond

Hoogte
Blad 30 cm, bloem 50 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Bolvormige schermen

Kleur
Paars

Hoe te vermeerderen
De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of op een andere manier weggehaald worden.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Deze plant is bestand tegen zoute lucht en kan dus gebruikt worden in tuinen aan de kust.