Skip to content
Skip to content

Siertabak

Nicotiana ‘Tinkerbell’

Zoetgeurende en lang bloeiende eenjarige plant. De bloemen zijn heel bijzonder met de bleekgroene trompetten en het bruinrode aangezicht. Als je goed kijkt, zie je de helderblauwe meeldraden in het centrum van de bloemen. Alsof Tinkerbell flink met haar sterrenstof heeft gestrooid bij het zaaien van deze plant.

Fraaie verhalen
Tabak is zo genoemd omdat de eerst ingevoerde tabak uit het kleine eiland Tobago kwam. Siertabak is familie van de tabaksplant, die Europa veel rijkdom heeft gebracht.

Toepassingen

Herkomst
Halfschaduw

Welke insecten trekt de plant aan?
Nachtvlinders doordat de bloemen ook ’s nachts zoet geuren.

Algemeen
Kan in perken en in groepen aangeplant worden, maar met de stevige stengels ook goed toegepast worden op het terras, in potten of bloembakken.

Standplaats

Hoogte
Tot 100 cm

Bloeitijd
Vanaf juni tot aan de vorst

Bloeiwijze
Trompetvormige bloemen aan stevige stelen

Kleur
Groen met bruinrood

Hoe te vermeerderen
De zaden zijn gemakkelijk te oogsten. Na de bloei blijven er 0,5 tot 1 cm grote ovale zaadpeultjes over; als die bruin worden en aan de bovenkant open gaan staan, kun je de kleine zaden er gemakkelijk uit strooien. De Nicotiana kan vanaf februari tot half april in een kweekbakje gezaaid worden (circa 20 °C). Vanaf begin april tot mei kan onder koud glas gezaaid worden. Uitplanten buiten begin mei. De zaden zijn erg klein en hoeven nauwelijks met aarde bedekt te worden (alleen een dun laagje zand of vermiculiet).

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Plukken van de bloemen versterkt de groei en zorgt voor langdurige bloei. Geef de plant voldoende water om schimmelziektes te helpen voorkomen. Let wel goed op, want nicotiana kan huid- of oogirritatie veroorzaken. Inslikken kan gevaarlijk zijn.