Skip to content
Skip to content

Siertabak

Nicotiana langsdorfii

Deze elegante plant heeft mooie appelgroene, trompetvormige bloemen, opvallende blauwe meeldraden en grote, kleverige bladeren. In tegenstelling tot tabak verspreidt deze plant geen geur. Siertabak heeft graag het rijk voor zich alleen en houdt er niet van als andere plantensoorten te dichtbij groeien. Ondanks de appelgroene kleur kun je beter geen hap van deze plant nemen. Dit kan ernstig ongemak en irritatie veroorzaken.

Fraaie verhalen
De soortnaam langsdorffii is een eerbetoon aan G.I. Langsdorff, de Russische consul in Rio de Janeiro. Langsdorff was verantwoordelijk voor een expeditie om het binnenland van Brazilië in de jaren 1820 te verkennen.

Toepassingen

Herkomst
Brazilië

Welke insecten trekt de plant aan?
Nachtvlinders

Algemeen
De siertabak is een eenjarige, decoratieve siertuinplant. Staat ook mooi in een vaas.

Standplaats
Normale, niet te droge tuingrond. De plant houdt van ruimte om zich heen en kan best breed worden. Hij groeit het liefst in volle zon of halfschaduw.

Hoogte
75-120 cm

Bloeitijd
Juli-oktober. Als je regelmatig de oude bloemen afknipt, bloeit de plant langer door.

Bloeiwijze
De slanke trompetbloemetjes staan iets naar beneden gericht en groeien aan trosjes op 1 m hoge, vertakte stengels.

Kleur
Citroengeel-groene klokjes met opvallende blauwe meeldraden

Hoe te vermeerderen
De zaden zijn eenvoudig te oogsten. Na de bloei blijven er 0,5 tot 1 cm grote ovale zaadpeultjes over. Zodra deze bruin worden en aan de bovenkant open gaan staan, kun je de kleine zaden er gemakkelijk uitstrooien. Zaaien kan binnen al in maart, in een zaaibakje of onder glas. Na het kiemen zet je het plantje koel weg. Eind mei kunnen de zaailingen naar buiten om te worden uitgeplant op 30 cm afstand.
Zaaien kan in de volle grond in april/mei. Het zaadje heeft licht nodig om te ontkiemen, de zaden hoeven hooguit met een beetje zand bedekt te worden. De jonge plantjes kun je na het ontkiemen geleidelijk uitdunnen tot 30 cm afstand.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes