Skip to content
Skip to content

Kattenkruid

Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’

Kattenkruid is een bossige plant, die vaak in de tuin wordt gezet, omdat de plant goed combineert met een groot aantal andere planten. Het past bij roze en blauwe bloemen en staat schitterend met siergrassen.
De plant heeft neutrale grijze, behaarde blaadjes. Dit is in het algemeen een aanwijzing dat een plant zich thuis voelt op droge grond. De beharing houdt het verdampen van water namelijk tegen.

Fraaie verhalen
Deze soort is in 1853 gekweekt door een Brabantse kweker met de naam Faassen. Het is veruit de bekendste soort in ons land.

Toepassingen
In (randen van) borders

Herkomst
Kaukasus

Welke insecten trekt de plant aan?
Veel bijen en vlinders, dankzij de nectar die de plant produceert

Algemeen
De plant behoort tot de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en houdt van goed doorlatende grond. Kattenkruid is goed winterhard (tot -23 °C). Het is een woekerende plant, die in toom gehouden moet worden. Snijd de plant elk voorjaar af om hem op zijn plaats te houden. Op de top van zijn bloei in juli kun je de plant afsnijden tot tien centimeter. Dat geeft de plant een tweede bloei en houdt hem beter in vorm. Het is belangrijk deze plant niet te bemesten. Hij houdt van een arme bodem.

Standplaats
Zon of halfschaduw, droge grond. Bij slecht weer of een slechte standplaats hebben de planten de neiging uiteen te vallen.

Hoogte
40-50 cm

Bloeitijd
Juni-september, eventueel na de bloei snoeien voor een tweede bloei

Bloeiwijze
Opgaande aren

Kleur
Bloemen lila/paars en blad groengrijs

Hoe te vermeerderen
Kiemtemperatuur 20 °C. Zaaien in maart-april of september-oktober in zaaibakje of potten onder glas. Ter plekke zaai je in april-juni of september-oktober. Geleidelijk uitdunnen op 20 cm afstand. Kiemtijd (afhankelijk van zaaien) 7 dagen tot drie maanden.
In het voorjaar via deling vermeerderen.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Kattenkruid is een bijzondere plant. De geur van sommige soorten, met name Neopeta cataria, dat als catnip wordt verkocht, maakt katten ‘high’. In de plant zitten verschillende etherische oliën, zoals nepetalacton. Dit stofje heeft een mild hallucinerende werking. Katten reageren op hun eigen manier op kattenkruid. Nadat ze de geur ervan hebben opgesnoven of van de plant hebben gegeten, rollen sommige zich miauwend of jankend over de grond, schurken ze tegen de plant aan of blijven ze onbeweeglijk staan met een doffe blik in de ogen. Na tien à vijftien minuten is het effect voorbij. Catnip werkt niet bij alle katten en of het werkt wordt genetisch bepaald. 80% van de katten vertoont het hiervoor genoemde gedrag.