Skip to content
Skip to content

Vedergras

Nasella tenuissima

Vedergras heeft een heel fijne, bijna haarachtige structuur. Het siergras ziet er aaibaar uit en voelt net of je een paardenstaart in je hand hebt. Door de wind gaat het gras ‘golven’. De halmen zijn groen maar kunnen verkleuren naar lichtbruin. De plant blijft ook in de winter aangenaam om naar te kijken en laat zich makkelijk combineren met diverse bloeiende planten en andere siergrassen.

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Het gras is altijd groener bij de buren
Er geen gras over laten groeien

Toepassingen

Herkomst
Texas, Mexico en Argentinië

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders overwinteren als rups in gras en zoeken er beschutting.

Algemeen
Een mooie plant om toe te passen als vakbeplanting en in de voorrand van een vaste-plantenvak. Vedergras komt het best tot zijn recht als het in groepen wordt aangeplant. Houd zeven tot negen stuks aan voor een mooi resultaat.

Standplaats
Zonnige en goed doorlatende plek. Vedergras kan goed tegen droogte en houdt zeker in de winter niet van te natte grond.

Hoogte
40-50 cm

Bloeitijd
Juli-auagustus

Bloeiwijze
Vrij onopvallende zilvergroene halmen die in de winter verkleuren naar geel tot lichtbruin.

Kleur
Groen met verkleuringen naar lichtbruin

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen via scheuren is gemakkelijker dan via zaaien. Graaf de pol uit en deel deze in tweeën of vieren en plant de delen weer uit.
Zaaien kan tussen september en februari in potten of in een zaaibakje in een koude bak. Vedergras kiemt langzaam en onregelmatig, bij maximaal 5 °C. Na het verspenen moet het koel opgekweekt worden. In het najaar is de plant meestal voldoende opgekweekt en kan hij uitgeplant worden. Ter plekke zaaien kan vanaf augustus.
Vedergras kan zichzelf ook uitzaaien maar is makkelijk te verwijderen.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Nasella tenuissima wordt ook vaak aangeduid als Stipa tenuissima.