Skip to content
Skip to content

Narcis

Narcissus triandrus ‘Thalia’

De Narcissus triandrus ‘Thalia’ is een schittende cultivar uit de narcissenfamilie, vol met mooie bloemen en echt een aanwinst in onze Vlindertuin! Hij heeft een prachtige, zuiver witte, sierlijke bloem, met drie à vier bloemen aan een steel. Door de neutrale kleur combineren zij mooi met zeer veel andere bloemen. Zeer geschikt om te laten verwilderen. Mooi in de border maar ook in potten op terras of balkon. Ze is windvast en goed ziekteresistent. De ‘Thalia’ is geschikt voor vele toepassingen: in het veld, als onderbeplanting van loofbomen, in een bloemenweide, cottagetuin en als snijbloem.

Fraaie verhalen
Het is allemaal begonnen in de Griekse mythologie met de mooie Narcissus, daarna kwam Freud, die in een psychische aandoening overeenkomsten zag met het mythologische verhaal. Ook de narcis, voluit Narcissus, dankt haar naam aan dit verhaal. Het Latijnse woord narcissus betekent slaap.

Toepassingen

Herkomst
De herkomst van de narcissenfamilie (Amaryllidaceae) ligt in Spanje en Portugal. Narcissus triandrus ‘Thalia’ is een hybride, ofwel een kruising.

Welke insecten trekt de plant aan?
Deze narcis is heel aantrekkelijk voor vlinders en wilde bijen door haar heerlijke geur.

Algemeen

Standplaats
Zowel volle zon als halfschaduw

Hoogte
30-45 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Vroeg in april zal deze mooie witte bloem zich laten zien en de bloei zal ongeveer twee maanden aanhouden.

Kleur
De Narcissus triandrus ‘Thalia’ heeft prachtige, kleine puurwitte bloemen, met een witte, bekervormige bijkroon. Meerdere bloemen staan aan één stengel. De bladeren zijn blauwgroen en riemvormig.

Hoe te vermeerderen
Het vermeerderen van narcissen kost wat liefde en vooral geduld maar de resultaten kunnen echt fantastisch zijn! In het kort wordt het stuifmeel van de ene soort op de stempels van de andere soort gewreven. Nu gaan de bloemen de bevruchte zaden ontwikkelen tot kleine zwarte zaadjes. Dit zaad moet je zorgvuldig opvangen en bewaren tot de herfst, om het vervolgens tot 1 cm diep te zaaien. Het zaad/plantje moet vervolgens vijf jaar worden verzorgd voordat de eerste bloemen zullen groeien. Maar dan… zullen de meest bijzondere soorten zich tonen.
Staan narcissen in de tuin, dan zal dit proces zich vanzelf voltrekken en zullen er uiteindelijk meer narcissen gaan groeien, mits ze op een plekje staan waar niet te veel in de grond gewerkt wordt.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De bol van een narcis is zeer giftig.