Skip to content
Skip to content

Narcis

Narcissus ‘Julia Jane’

Narcissus ‘Julia Jane’ is klein maar fijn! Wat een prachtig bloemetje geeft deze narcis ons. Het is een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De Julia Jane wordt ook wel ‘hoepelroknarcisje’ genoemd vanwege haar mooie bloem in de vorm van een omgekeerde hoepelrok. Deze soort is een van de vroegst bloeiende narcissen (al in februari). Ze groeit tot maximaal 20 centimeter hoog.

Fraaie verhalen
De narcis is vernoemd naar Narcissus, een figuur uit de Griekse mythologie. Narcissus was een beeldschone jongeman en vele jonge nimfen vielen voor hem. Hij wees hen echter bruut af, tot hun wanhoop. Zo kwam het dat de godin van de liefde Aphrodite een vloek over hem uitsprak, en Narcissus hopeloos verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Hij had echter niet door dat hij zichzelf zag in de waterspiegeling, en hij kwijnde ter plekke weg bij zijn onbereikbare geliefde. Toen hij uiteindelijk stierf langs de waterkant, veranderde Aphrodite hem in een mooie gele bloem: de narcis. Onze huidige term ‘narcisme’ is hier uiteraard van afgeleid.

Toepassingen

Herkomst
Marokko

Welke insecten trekt de plant aan?
Heel aantrekkelijk voor vlinders en wilde bijen door haar heerlijk ruikende nectar. De meeldraden zijn goed bereikbaar omdat ze uit de kelk steken.

Algemeen
Het bloemetje van deze narcis is klein en zou in eerste instantie niet direct herkend kunnen worden als lid van de narcissenfamilie. Haar corona (cupje) zit tussen zachtgeel en zachtgroen en ze heeft heel kleine blaadjes in de vorm van een ster. Ze heeft naalddunne, uitgespreide groene bladeren die wel wat lijken op gras. De cultivar ‘Julia Jane’ heeft in verhouding een langere en grotere kelk dan andere soorten narcissen. De Julia Jane is geschikt voor vele toepassingen: in het veld, bloembedden, plantenbakken en potten, rotstuinen en voor binnengebruik.

Standplaats
Zowel in de zon als schaduw

Hoogte
10-20 cm

Bloeitijd
Februari-maart

Bloeiwijze
De Julia Jane siert de tuin met haar zachtgele bloemetjes al in februari. Ze bloeit tot en met maart. Deze soort is goed winterhard, maar door haar fijne bloemetjes kan ze slecht tegen harde regen en wind.

Kleur
De bleek botergele bloemen zijn hoepelvormig en hebben lange, uitstekende gele meeldraden.

Hoe te vermeerderen
Het vermeerderen van narcissen kost wat liefde en vooral geduld maar de resultaten kunnen echt fantastisch zijn! In het kort wordt het stuifmeel van de ene soort op de stempels van de andere soort gewreven. Nu gaan de bloemen de bevruchte zaden ontwikkelen tot kleine zwarte zaadjes. Dit zaad moet je zorgvuldig opvangen en bewaren tot de herfst, om het vervolgens tot 1 cm diep te zaaien. Het zaad/plantje moet vervolgens vijf jaar worden verzorgd voordat de eerste bloemen zullen groeien. Maar dan… zullen de meest bijzondere soorten zich tonen.
Staan narcissen in de tuin, dan zal dit proces zich vanzelf voltrekken en zullen er uiteindelijk meer narcissen gaan groeien, mits ze op een plekje staan waar niet te veel in de grond gewerkt wordt.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes