Hoewel de omvang van haar bloemkopjes het niet zou doen vermoeden, steelt Narcissus hawera de show met haar heerlijke geur. Zij bloeit met meerdere kleine bloemetjes per steel. Plant ze in groepen tegelijk bij je raam of zitje, en je wordt in het voorjaar getrakteerd op een weldadig lentearoma.
Fraaie verhalen
De narcis is een geslacht waarvan al lange tijd vele soorten bestaan, die uitgebreid worden beschreven in historische stukken. Alleen al in de Oudheid ontstonden er talloze verhalen en fabels rondom deze illustere bloem. Zo is onze huidige term ‘narcist’ afkomstig uit de Griekse mythologie (lees maar eens bij de Narcissus Tête à Tête). Ook de Turken waren onder de indruk: Mohamed verhaalt van een narcissensoort aldus: ‘Hij die twee stukken brood heeft, laat hij er een verkopen voor een narcissenbloem, want brood is het voedsel voor het lichaam, maar de narcis is het voedsel van de geest.’ ‘Narcissus jonquilla is zeer welriekend en is bij de Turken het zinnenbeeld van verlangen.’
Er is echter ook een andere kant aan dit welriekende gele zonnestraaltje. Zij bevat namelijk de giftige stof alkaloïde, die een verlammende werking heeft. Homerus (800 v.Chr.) stelt dat ‘ofschoon de narcis de hemel verheerlijkt en de aarde door zijn schoonheid, het terzelfder tijd gekte, stomheid en zelfs dood veroorzaakt’.
Toepassingen
…
Herkomst
Nieuw-Zeeland (Hawera is een plaats aldaar)
Welke insecten trekt de plant aan?
Met haar gif stoot de narcis de meeste insecten af. Van hommels houdt ze dan weer wel: de bloem is speciaal ingericht om hommels te kunnen ontvangen in het holle gedeelte.
Algemeen
Narcissus Hawera is een kruising tussen Narcissus Jonquilla en Narcissus Triandrus, in 1928 gewonnen door William M. Thomson in Nieuw-Zeeland. Gewoonlijk draagt zij meerdere knikkende citroengele bloemetjes aan een 25 cm hoog bloemsteeltje.
Standplaats
Volle zon tot lichte schaduw
Hoogte
20-30 cm
Bloeitijd
April-mei
Bloeiwijze
Meerdere elegant hangende bloemen aan een 25 cm hoge steel.
Kleur
Citroengeel
Hoe te vermeerderen
De bollen vermeerderen zichzelf ondergronds. Ze hebben ’s winters een rustperiode.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
De populaire cultivar hawera ontving de Award of Garden Merit, een reeds lang bestaande jaarlijkse prijs voor planten, uitgereikt door de British Royal Horticultural Society.