Wanneer je in het vroege voorjaar een ritje maakt, kan het zijn dat je langs kaalgegraasde weilanden komt, met daarin bossen uitbundig bloeiende narcissen. En nee, dit doen de koeien niet om de bloemen een mooi podium te bieden. Ze mijden de narcissen namelijk omdat deze giftig zijn. Alle narcissensoorten bevatten het uiterst giftige alkaloïde lycorine, voornamelijk in de bol maar ook in het blad. Daarom eet de koe er instinctief omheen. En kunnen wij er als passanten extra van genieten!
Fraaie verhalen
De narcis is vernoemd naar Narcissus, een figuur uit de Griekse mythologie. Narcissus was een beeldschone jongeman en vele jonge nimfen vielen voor hem. Hij wees hen echter bruut af, tot hun wanhoop. Zo kwam het dat de godin van de liefde Aphrodite een vloek over hem uitsprak, en Narcissus hopeloos verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Hij had echter niet door dat hij zichzelf zag in de waterspiegeling, en hij kwijnde ter plekke weg bij zijn onbereikbare geliefde. Toen hij uiteindelijk stierf langs de waterkant, veranderde Aphrodite hem in een mooie gele bloem: de narcis. Onze huidige term ‘narcisme’ is hier uiteraard van afgeleid.
Toepassingen
…
Herkomst
De Pyreneeën, de Alpen en het Middellandse Zeegebied
Welke insecten trekt de plant aan?
Vanwege haar gif stoot de narcis de meeste insecten af. Van hommels houdt ze dan weer wel: de bloem is speciaal ingericht om hommels te kunnen ontvangen in het holle gedeelte.
Algemeen
…
Standplaats
Zonnige plaats, vochtige grond
Hoogte
10-20 cm
Bloeitijd
Februari-april
Bloeiwijze
De bloemen hangen naar beneden en de bloembladeren steken achteruit.
Kleur
Hoofdkleur geel
Hoe te vermeerderen
…
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
Tête à Tête is een Franse naam en betekent zoiets als ‘een onderonsje’ of ‘onder vier ogen’. De kopjes van de bloem staan vaak naar elkaar gericht, als in een onderonsje.