Op de Veluwe struikel je over de pijpenstrootjes, zeker in de herfst! Maar nu is hij gelukkig ook te vinden in onze mooie Vlindertuin. Pijpenstrootje is een van de soorten die een rol spelen bij de vergrassing van heidevelden en heeft daardoor misschien een negatieve naam. In de tuin zijn ze fantastisch, en beroemd geworden door de tuinen van Piet Oudolf. Vooral in de herfst is het echt genieten van deze plant door zijn mooie kleur.
Fraaie verhalen
De wortels van het pijpenstrootje, die wel 40 cm en langer konden zijn, werden tot ongeveer 1950 gebruikt voor het maken van bezems en borstels. Pollen van de plant werden hierbij uit de grond gewrikt, het zogenaamde ‘buntsteken’. Buntsteken werd tot na de Tweede Wereldoorlog op de heidevelden beoefend.
Toepassingen
De bloemen van het pijpenstrootje worden ook wel als snijbloem gebruikt in boeketten.
Herkomst
Inheemse plant in Nederland uit de grassenfamilie (Gramineae of Poaceae)
Welke insecten trekt de plant aan?
Pijpenstrootje is een waardplant voor de rupsen van verschillende soorten vlinders. Een waardplant is een plant waarop een rups bestanddelen vindt die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn.
Algemeen
Lineaire, blauwgroene, grasachtige bladeren, kleuren mooi oranjegeel in de herfst. Zeer breed inzetbaar. Hij kan goed worden toegepast in de vaste-plantenborder, in een onderhoudsarme tuin, een wilde tuin, cottagetuin, et cetera. Ook langs vijverranden is hij prachtig.
Standplaats
Volle zon/halfschaduw
Hoogte
70-100 cm
Bloeitijd
Augustus-oktober
Bloeiwijze
Lichtbruine, smalle bloempluimen. De ‘Moorflamme’ bloeit met wat wijder uitstaande bloempluimen dan de ‘Moorhexe’, die ook in deze Vlindertuin staat.
Kleur
De bladeren zijn blauwgroen en kleuren oranjebruin (brons) in de herfst. Bloeit in prachtige bruintinten die in het najaar oranjegeel verkleuren.
Hoe te vermeerderen
Zaaien in maart-juni.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
…