Skip to content
Skip to content

Vaste judaspenning

Lunaria rediviva

Vaste judaspenning is een mooie, welriekende plant waar je lang plezier van hebt: in het voorjaar verschijnen eerst de lichtlila bloempluimen, die in september worden gevolgd door de zilverwitte ‘judaspenningen’. De plant groeit en bloeit zelfs in de schaduw. Redvivia is Latijn: redi betekent opnieuw en vivius betekent levend, dit in tegenstelling tot de tweejarige tuinjudaspenning (Lunaria annua).

Fraaie verhalen

Toepassingen
Als snijbloem

Herkomst
Zuidoost-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen en vlinders. Judaspenning is waardplant voor het oranjetipje.

Algemeen
Langlevende plant, die zich op geschikte plekken uitzaait. Kan gebruikt worden als leiplant. Goed winterhard, tot -17 tot -23 °C.

Standplaats
Zon, halfschaduw, schaduw en kalkrijke en voedselrijke grond

Hoogte
50-100 cm

Bloeitijd
Mei-juni

Bloeiwijze
Lilapaarse bloemen, die vruchten vormen in de vorm van zilverkleurige toegespitste hauwtjes. Een hauwtje is een droge doosvrucht, waarbij de lengte ten hoogste driemaal zo groot is als de breedte.

Kleur
Licht lila

Hoe te vermeerderen
Juli-augustus, ter plekke zaaien. Zaden licht bedekken, verspenen of uitdunnen op 15 cm. De zaden van deze koudekiemer moeten eerst vocht opnemen in een warme periode (twee tot vijf weken). Daarna doorbreekt een periode van kou (tussen plus 5 en min 5 graden Celsius) de kiemrust. Natuurlijke winteromstandigheden zijn meestal het meest effectief voor het doorbreken van de kiemrust.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De naam judaspenning is ontstaan naar aanleiding van het volgende verhaal: op de plaats waar Judas de dertig zilverlingen (grote, platte, zilverkleurige penningen) had weggeworpen, die hij voor zijn verraad van Jezus had ontvangen, groeiden deze planten. Elk jaar weer laten ze in de vorm van hun zaden de zilverlingen zien als herinnering aan het verraad van Judas.