Skip to content
Skip to content

Leeuwenoor

Leonotis leonurus

Leonotis Leonurus wordt vaak gekweekt als een sierplant vanwege haar unieke uiterlijk.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Niet algemeen bekend is dat uit de leonotis de stof leonurine wordt gewonnen. Deze stof wordt als medicijn gebruikt bij onder meer slangenbeten, hoofdpijn, koorts, hoesten en diarree en als drug. De Bosjesmannen in zuidelijk Afrika gebruikten de plant ook als stimulerend middel.

Herkomst
Zuid-Afrika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Meerjarige struik, lid van de mintfamilie (Lamiaceae). De opvallend oranje gekleurde bloemen kunnen 2-5 m hoog worden. De prachtige rood-oranje bloemen zijn samengebundeld in een radiaal, puntig patroon. De bladeren zijn lancetvormig tot ovaal, licht gezaagd en licht harig. De geproduceerde bloemen zijn extreem harsachtig en rijk aan nectar, waardoor wilde dieren worden aangetrokken. Wordt ook wel leeuwenstaart, wilde dagga of wilde cannabis genoemd.

Standplaats
Zon

Hoogte
2-5 m

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Gebundeld in een radiaal, puntig patroon met rood-oranje bloemen van 10-12 cm breed

Kleur
Oranje

Hoe te vermeerderen
Scheuren in het voorjaar of stekken in juli. De bloemen worden in de natuur bestoven door vogels.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Na de bloei moet de plant sterk worden teruggesnoeid. Indien hij boven het vriespunt overwintert, dan verliest hij geen blad en is groenblijvend. Extra beschermen bij de onderstam en op de grond als het vriest. Na de winter terugsnoeien tot op het levende verhoute deel en van daar schiet hij opnieuw uit met nieuwe uitlopers. Winterhard tot -14 °C.