Skip to content
Skip to content

Lavendel

Lavandula x intermedia ‘Dutch’

Je waant je in de Provence als je deze heerlijke geurende lavendel ruikt. Maar behalve dat biedt deze plant nog veel meer mogelijkheden.

Fraaie verhalen
Zoals alle sterk geurende planten was de lavendel een zeer onaangename plant voor de duivel. Net als aan de meeste planten uit de kruidentuin werden aan de lavendel allerlei anti-duivelse krachten toegewezen. Lavendel beschermde je tegen het ‘kwade oog’. Wanneer je op de vlucht was voor de duivel, en er was een lavendelstruik in de buurt, dan was je gered.

Toepassingen
Uit de paarse bloemen kan lavendelolie gemaakt worden. Deze wordt als geurstof gebruikt in cosmetica, zoals zeep en parfum. Ook kunnen lavendelkorrels in zakjes in kledingkasten worden gelegd. Daarnaast worden de lavendelbloemen in potpourri’s verwerkt. Lavendel kan met mate ook in de keuken gebruikt worden. Samen met dille, bonenkruid en salie is lavendel lekker voor een kruidenboter. De jonge bladpunten kunnen in de soep, salades, vis, gevogelte meekoken en worden voor het opdienen verwijderd. De smaak van lavendel is zoet en zeer sterk.

Herkomst
Zuid-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
De bloemen worden vooral bezocht door hommels en koolwitjes, in Zuidwest-Frankrijk ook door de kolibrievlinder.

Algemeen
Lavendel is een geslacht van dwergstruiken uit de lipbloemenfamilie. Hij kan goed tegen droogte en is winterhard. Als je niet tijdig snoeit, kan de plant verhouten. In het najaar kun je de toppen en uitgebloeide bloemen verwijderen. In het voorjaar de stengels met een derde terugknippen.

Standplaats
Zon. Houdt van een droge, stenige bodem.

Hoogte
70 cm

Bloeitijd
Juli-oktober

Bloeiwijze
De bloemen zijn eivormig en kunnen tot wel 8 centimeter lang worden. De blaadjes zijn grijsgroen tot zilvergroen, ovaal en aromatisch.

Kleur
Paarsblauw

Hoe te vermeerderen
Het zaad is goed te winnen.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Vooral de Provence staat bekend om zijn lavendelteelt. Meestal gaat het om kruisingen met een hoge concentratie aan etherische oliën.