Skip to content
Skip to content

Chinese vernisboom

Koelreuteria paniculata

De Chinese vernisboom wordt vaak geplant in parken en grote tuinen, waar hij het hele jaar mag shinen. In het voorjaar met zijn bronskleurige bladeren, die ’s zomers veranderen in frisgroen, met daartussen glorieuze gele, pluimachtige bloemen. Naarmate de dagen gaan korten, verandert het blad naar geel en oranje. Er vormen zich lichtgroene, lampionvormige vruchten, die langzaam weer naar brons verkleuren. Daarin ontstaan drie zwarte zaden. Een decoratieve parel, deze boom!

Fraaie verhalen
De Chinese vernisboom behoort tot de zeepboomfamilie (Sapindaceae) uit het geslacht Koelreuteria, en is daarmee familie van onder andere de esdoorn, paardenkastanje en lychee. Het geslacht is vernoemd naar de Duitse botanicus en professor in de natuurwetenschappen Joseph Gottlieb Kölreuter (1733-1806). Naast de naam vernisboom luistert hij ook naar gele zeepboom, lampionboom, koelruit en blazenboom. Daarmee is het misschien wel de boom met de meeste namen aller tijden, en dat mag ook wel voor zo’n veelzijdige parel.

Toepassingen
De geroosterde zaden zijn eetbaar.

Herkomst
China, Korea

Welke insecten trekt de plant aan?
De Chinese vernisboom is een drachtboom voor (solitaire) bijen en een waardboom voor vlinders.

Algemeen
Meerstammige, hoge struik tot middelgrote boom. De ietwat onregelmatige kroon wordt steeds breder totdat deze vrijwel rond is. Een winterharde ‘all-year-rounder’.

Standplaats
Staat liefst iets beschut, verdraagt droogte. Geringe bodemeisen.

Hoogte
5-17 meter

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Gele kroonbladeren in grote, eindstandige pluimen van circa 30 cm lengte, met naar het midden toe een rode vlek. Het blad is geveerd en gezaagd.

Kleur
Gele bloemen, brons/groen blad in voorjaar en zomer, verkleurend naar geel/oranje in het najaar

Hoe te vermeerderen
Zaait zichzelf (of met hulp van mensen) uit door middel van zaden uit de vruchten. Zaaien In het najaar, liefst in een kas. Vorst kan schade toebrengen aan de jonge plant.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes