Skip to content
Skip to content

Beemdkroon

Knautia macedonica

Een topper als het gaat om uitbundige bloei en het aantrekken van vlinders en bijen. Dus deze hoort echt in de vlindertuin thuis.

Fraaie verhalen
De naam van de beemdkroon is een eervolle vermelding voor zijn plaats in ons landschap, de kroon op onze bloemrijke beemden (velden). De bloem is licht blauwpaars, soms roze en heeft als bijzondere eigenschap dat hij van kleur verschiet en gifgroen wordt als er tabaksrook in wordt geblazen. Zo komt de plant ook aan de bijnaam ‘tabaksbloempje’.

Toepassingen
De oude naam van deze soort (Scabiosa arvensis) is afgeleid van het woord scabies, dat schurft betekent. Vroeger dacht men dat beemdkroon schurft genas. Ook werd deze plant toegepast als middel tegen miltvuur en door syfilis ontstane huidaandoeningen.

De plant heeft een zwakke urinedrijvende, ofwel bloedzuiverende werking. Als aftreksel in een verband helpt hij wonden samentrekken.

Herkomst
Zuidoost-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
De beemdkroon behoort tot de kaardenbolfamilie (Dipacaceae). Het is een rijkbloeiende, zeer gewaardeerde plant die in geen enkele tuin mag ontbreken. Snoeien is niet nodig maar uitgebloeide bloemen verwijderen verlengt de bloeitijd.

Standplaats
Zon, kan goed tegen droogte. De bodem moet niet te nat zijn en niet te veel bemest, dan worden de stengels slap. Het is handig om ze tussen steviger planten te zetten die steun kunnen bieden.

Hoogte
50-70 cm

Bloeitijd
Juni-september

Bloeiwijze
Bloeit met meerdere kleine donkerrode pompons.

Kleur
Donkerroze tot bordeauxrood

Hoe te vermeerderen
Door middel van stekken, maar zaait zich ook spontaan uit.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes