Skip to content
Skip to content

Dwergiris

Iris reticulata ‘Katharine Hodgkin’

Prachtig helder irisje, lichtblauw met een groene zweem. Staat mooi in droge randen langs paden en terrassen.

Fraaie verhalen
Het Griekse woord iris betekent regenboog en is een verwijzing naar de uiteenlopende kleuren van de bloemen. Volgens een Griekse mythe zijn de kleuren van de bloem een herinnering aan de Griekse godin Iris.

Een Griekse mythe over waarom deze bloemen de kleuren van de regenboog hebben. Lang, heel lang geleden hadden de Griekse goden een probleem. Omdat iedere god wijze, lieve of dreigende boodschappen naar de mensen stuurde, werden die met zoveel boodschappen opgezadeld dat ze door de bomen het bos niet meer zagen en de berichten gingen negeren. Iedere god op zich bedacht een oplossing. De een bracht de boodschap met donder en bliksem, een andere met liefdespijlen en weer een ander fluisterde de boodschap liefdevol in de oren van de mensen.

Een heel mooie oplossing had oppergodin Hera gevonden, een werkelijk oogstrelende oplossing. Ze nam de Griekse godin Iris parttime in dienst om haar boodschappen duidelijk én oogverblindend naar de aarde te sturen. Is de hemel donker en dreigend gekleurd en schijnt de zon op de wolken vol regendruppels, dan is Iris onderweg. Op voeten zo snel als de wind snelt ze met een boodschap onder de arm vanuit de hemel via de regenboog naar de aarde. Als de Grieken de donkere en dreigende luchten met de kleurrijke pracht van de regenboog zagen, wisten ze dat Iris kwam. En onder de indruk van deze indrukwekkende aankondiging, luisterden ze altijd naar wat Hera hun via Iris wilde vertellen.
Iris had het druk met de boodschappen van Hera, maar ze wilde haar andere taak niet verwaarlozen. Die taak was water uit meren en rivieren naar de wolken brengen zodat er regen kon vallen die de gewassen besproeide. Iris was dus erg geliefd onder de boeren, die haar ‘de groeigodin’ noemden.
Gelukkig kon Iris haar beide taken vaak combineren: dan werden de boodschappen die ze via de regenboog bracht direct gevolgd door buien van levenbrengend regenwater.
Om deze bijzondere godin niet te vergeten staan ter nagedachtenis aan Iris bloemen op aarde die getooid zijn met de meest betoverende kleuren van de regenboog én die van water houden, want ze staan het liefst aan het water.

Toepassingen

Herkomst
Rusland, Kaukasus, Georgië, Noord-Iran

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen

Algemeen
Bolgewas, moet geplant worden op 10 cm diepte om ze jaarlijks goed terug te laten komen.

Standplaats
Zonnig en droog

Hoogte
10 cm

Bloeitijd
Februari-begin maart

Bloeiwijze
Mooi regelmatig gevormde symmetrische bloem

Kleur
Lichtblauw met een beetje groen

Hoe te vermeerderen
Vegetatief, verwildert

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
In 1958 door E.B. Anderson geselecteerd uit een kruising van twee irissen.