Skip to content
Skip to content

Boshyacint

Hyacinthoides non-scripta

Dit is de echte Engelse Bluebell. In Engeland groeien ze massaal in de bossen, dit vormt een immens blauw tapijt in de maanden april en mei.

Fraaie verhalen
De plant is genoemd naar Hyacinthus, een knappe Griekse jongeman en de geliefde van Apollo, de god van de zon. Volgens een mythe werd Hyacinthus gedood tijdens het discuswerpen en op de plek waar het bloed op de aarde viel, liet Apollo een plant groeien. Deze plant gaf hij de naam van zijn gedode vriend, Hyacint.

Een andere Griekse mythe over de relatie tussen Hyacinthus en Apollo verklaart waarom de hyacint zo kort bloeit. In de tijd dat de goden nog van de Olympus naar de aarde afdaalden om zich onder de mensen te begeven, regeerde in een ver land de oude koning Amyklas. Zijn trots was zijn zoon Hyacinthus, een knappe jongeman met prachtig lang haar. Door zijn mannelijke schoonheid viel hij zelfs in de smaak bij Apollo, de stralende god van het licht. De god maakte wandelingen met hem, zwierf met hem door de bergen en ging met hem op jacht, en samen deden ze aan discuswerpen.
Hyacinthus hield van Apollo en gaf aan hem de voorkeur boven ieder ander, en dat zette wel eens kwaad bloed. Ook de windgod Zephyros was verliefd op Hyacinthus, en uit jaloezie wilde hij de twee geliefden afstraffen. Op een dag waren Apollo en zijn jonge vriend weer eens hun krachten aan het meten in het discuswerpen. Apollo, die de eerste beurt had, zwaaide zijn arm ver naar achteren en slingerde de schijf hoog de lucht in, zo hoog dat hij het wolkendek bereikte. Toen de discus de aarde weer begon te naderen liep Hyacinthus er snel heen om hem op te rapen en zelf een worp te wagen. Maar de discus stuitte af op een rotsblok en de god van de wind sloeg met zijn geweldige adem Hyacinthus de schijf tegen het hoofd. Apollo, die alles had zien gebeuren, snelde toe en ving de jongen op met zijn sterke armen. Hij legde geneeskrachtige kruiden op zijn wonden, maar kon het uitdovende leven niet meer redden. De knappe jongeman zakte in elkaar.
Apollo huilde, klaagde, wilde zich van het leven beroven. Maar hij bedacht zich onmiddellijk, want omdat hij een god was mocht hij niet sterven. Hij zou de jongen voortaan in zijn liederen bezingen en hem in een prachtige bloem veranderen.
Algauw schoot uit het bloed van Hyacinthus een prachtige paarse bloem omhoog, die voortaan iedere lente zou bloeien. Ze bloeit maar kort, zoals ook het leven van Hyacinthus kort was. Want aan hem ontleent de bloem haar naam, naar hem noemen wij hem hyacint.

Toepassingen

Herkomst
Bosrijke streken van West-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
Hommels, honingbijen en soms solitaire bijen

Algemeen
Bolgewas, stinzenplant. Plantdiepte driemaal de diameter van de bol.

Standplaats
Vermijd droogte.

Hoogte
25 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Hangende klokjes aan één kant van de steel

Kleur
Donkerblauw

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen uit zaad of vegetatieve vermeerdering door splitsen van de bijbolletjes die de bol vormt.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Slaat soms moeilijk aan.