Skip to content
Skip to content

Duindoorn (mannelijk)

Hippophae rhamnoides ‘Pollmix’

Dit is een onregelmatig gevormde forse, stekelige struik, met een mooi groen uiterlijk. Algemeen voorkomend in de Nederlandse duinen.

Fraaie verhalen
De duindoorn speelt maar een kleine rol in onze geschiedenis, dus een mythologisch verhaal is niet te vinden. Als je kijkt waar de plant van nature voorkomt, is dit best begrijpelijk. Hij groeit op plekken waar de meeste van onze gewassen niet kunnen groeien. De zanderige en humusarme bodem van de duinen is onvruchtbaar. Mensen waren niet geïnteresseerd in de duinen, want er viel niet van te leven. Alleen arme mensen woonden in deze gebieden en zij konden niet lezen of schrijven, dus werden er geen prachtige boeken met toepassingen van planten geschreven.

De naam van de plant, Hippophae rhamnoide, verwijst daarentegen wel degelijk naar een oud volksgebruik. Hippophae komt van het Griekse hippos, dat paard betekent, en het Griekse woord phae betekent glanzen. De Grieken mengden duindoornblaadjes door het paardenvoer, zodat de oliën in de blaadjes zorgden voor een glanzende vacht van de paarden.

Toepassingen
Net als de oude Grieken gebruiken wij nog steeds duindoornolie voor cosmetische doeleinden. Het wordt verwerkt in badzeep, bodylotion, tandpasta en vele andere producten. De pure olie wordt gemakkelijk over de huid verdeeld en snel geabsorbeerd. Vanwege het hoge gehalte aan carotenoïden en vitamine C heeft de olie krachtige celregenererende, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Daarnaast worden de bessen in Oost-Europa veel geplukt en verwerkt tot likeur, jam en gelei. Op de Duitse wadden is de duindoornbes wat de cranberry voor Terschelling is.

Herkomst
Midden-China tot het kustgebied van Noordwest-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Tweehuizige plant. Dit is de mannelijke plant en die is nodig voor de bestuiving van de vrouwelijke struiken, die bessen dragen. De struik heeft smal, glanzend zilvergroenkleurig blad.

Standplaats
Zon, droog, zand, leem

Hoogte
2-4 m

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Onopvallende bloemetjes

Kleur
Groengeel

Hoe te vermeerderen
Wortelstekken nemen of worteluitlopers uitsteken of stekken in februari en juni-juli

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Een mannelijke struik is nodig om vijf tot tien vrouwelijke struiken te bevruchten.