Skip to content
Skip to content

Blauwstraalhaver

Helictotrichon sempervirens

Blauwstraalhaver is een sierlijke wintergroene grassoort met straalvormige pollen en blauw-grijze smalle bladeren. In juli en augustus kun je genieten van de geel-bruine pluimen die op hoge halmen tot laat in de avonduren dansen op het ritme van de zachte zomerbries.

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Het gras is altijd groener bij de buren
Er geen gras over laten groeien

Toepassingen

Herkomst
De steppen in Rusland en Siberië

Welke insecten trekt de plant aan?
Is geliefd bij veel insecten, geen specifieke soort

Algemeen
Siergras van de familie Poaceae. Vaak in rotstuinen, heidetuinen en vijvertuinen toegepast, maar ook geschikt als vaste plant in een border.

Standplaats
Deze plant wordt graag in het zonnetje gezet en is verder niet kieskeurig in welke aarde hij zijn voeten mag zetten.

Hoogte
50-100 cm

Bloeitijd
Juni-augustus

Bloeiwijze
Slanke aren

Kleur
Blauw-groen blad met geel-bruine pluimen

Hoe te vermeerderen
Bij voorkeur door scheuren in het voorjaar. Herplant altijd met kluit en neem de stukken niet te klein.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Is gevoelig voor de roestziekte en gedijt het best op een open, zonnige plek. In april mag het dode blad worden teruggesnoeid. De plant is ook bekend als blauw havergras, sierhaver, zachte haver.