Skip to content
Skip to content

Zonnekruid

Helenium ‘Rubinzwerg’

Klein maar fijn zijn deze bloemen van het zonnekruid. Bijen en vlinders zijn er dol op!

Fraaie verhalen
Helenium is genoemd naar de prachtige Griekse jonge vrouw Helena, de dochter van de Griekse god Zeus en de Spartaanse koningin Leda.
De Trojaanse Oorlog ontstond volgens een Griekse mythe uit een ruzie tussen de godinnen Hera, Athene en Aphrodite, en Eris, de godin van twist. Omdat Eris niet werd uitgenodigd op het huwelijksfeest van Peleus en Thetis, gooide zij een gouden appel naar binnen waar ‘voor de mooiste’ in gesneden was. De oppergod Zeus stuurde de vrouwen naar de Trojaanse koningszoon Paris, die oordeelde dat Aphrodite de mooiste was. In ruil daarvoor liet Aphrodite de mooie Helena, de vrouw van de Spartaanse koning Menelaos, verliefd worden op de koningszoon Paris. Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje. De tranen die Helena huilde om de vele doden veranderden door hun sterke geur in de tot tranen prikkelende bloem Helenium.

Andere namen voor deze plant, nieskruid en Helena’s bloem, verwijzen ook naar dit oude verhaal. Ruik maar eens, misschien krijg je zelf ook tranen in je ogen van deze bloem.

Toepassingen

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen en vlinders

Algemeen
Vaste plant, lid van de composietenfamilie. Rijke zomer- en najaarsbloeier. Voor een wat bossiger, steviger groei kun je de planten eind mei licht toppen.

Standplaats
Zon, kan goed tegen de droogte, maar niet tegen natte winters. Voedselrijke grond nodig.

Hoogte
90 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Kleine felrode bloemen, soms aan de randen gestreept, met lichtbruin hart

Kleur
Robijnrood

Hoe te vermeerderen

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Je ziet ze veel in de Engelse landschapstuinen. In oude victoriaanse borders stond zonnekruid soms wel manshoog en stijf opgebonden.