Skip to content
Skip to content

Zonnekruid

Helenium ‘Rauchtopas’

Fraaie verhalen
Helenium is genoemd naar de prachtige Griekse jonge vrouw Helena, de dochter van de Griekse god Zeus en de Spartaanse koningin Leda.
De Trojaanse Oorlog ontstond volgens een Griekse mythe uit een ruzie tussen de godinnen Hera, Athene en Aphrodite, en Eris, de godin van twist. Omdat Eris niet werd uitgenodigd op het huwelijksfeest van Peleus en Thetis, gooide zij een gouden appel naar binnen waar ‘voor de mooiste’ in gesneden was. De oppergod Zeus stuurde de vrouwen naar de Trojaanse koningszoon Paris, die oordeelde dat Aphrodite de mooiste was. In ruil daarvoor liet Aphrodite de mooie Helena, de vrouw van de Spartaanse koning Menelaos, verliefd worden op de koningszoon Paris. Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje. De tranen die Helena huilde om de vele doden veranderden door hun sterke geur in de tot tranen prikkelende bloem Helenium.

Andere namen voor deze plant, nieskruid en Helena’s bloem, verwijzen ook naar dit oude verhaal. Ruik maar eens, misschien krijg je zelf ook tranen in je ogen van deze bloem.

Toepassingen

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Winterhard (tot -12 °C), lang bloeiend, gezonde tuinplant

Standplaats
Zon, niet te droge grond, goede drainage

Hoogte
120 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Grote straalbloem met uiteinde van de bloemblaadjes iets omhoog gedraaid, zeer stevig

Kleur
Abrikoosgeel, roodbruine onderzijde van het bloemblad

Hoe te vermeerderen
Scheuren in het voorjaar

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes