Skip to content
Skip to content

Zonnekruid

Helenium ‘Kupferzwerg’

De bloemen van deze plant hebben een prachtig rode tot diep koperrode kleur. Deze kleurrijke zonaanbidder is eenvoudig te combineren met andere vaste planten. Helenium kent verschillende varianten in prachtige warme kleuren en met verschillende hoogtes. De plant houdt van warmte en bloeit in de nazomer. Vlinders en bijen zijn dol op de bloemen. De plant blijft lager dan bijvoorbeeld de gele variant: Helenium ‘Kanaria’.

Fraaie verhalen
De Zweedse botanicus Carl von Linné heeft de plant Helenium genoemd.

Toepassingen
Vaste plant voor in borders, als groepsbeplanting, in siertuinen

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Insecten, bijen en vlinders

Algemeen
Vaste plant. Winterhard.

Standplaats
Zonnige plaats in de border. Een voedselrijke en goed waterdoorlaatbare bodem. Deze plant is bestand tegen zoute wind en kan gebruikt worden in kusttuinen.

Hoogte
50-75 cm

Bloeitijd
Juni-november

Bloeiwijze
Zuilvormig. De bloemen bestaan uit een krans onvruchtbare kroonblaadjes rondom vlakke tot halfronde, vruchtbare bloemhoofdjes. Het bolle hart van helenium bestaat uit tal van minuscule buisbloemen, die vol zitten met zoete nectar.

Kleur
Rood, roodbruin

Hoe te vermeerderen
De plant wordt vermeerderd door delen. In het voorjaar afknippen, eventueel te groot geworden planten delen in het najaar.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De plant kan niet zo goed tegen natte winters.
Tijdens de bloei steeds de uitgebloeide bloemen verwijderen, in late zomer terugknippen en uitgebloeide stengels afknippen.