Skip to content
Skip to content

Hakonegras

Hakonechloa macra

Hakonegras is een prachtige siergrassoort. Zijn blad heeft de hoogste sierwaarde met een frisse groene kleur in de lente en zomer en een minstens zo mooi blad in de herfst, als het prachtig oranjegeel tot mooi goudrood kleurt. Geef hem even de tijd om aan z’n plekje te wennen, maar dan doet-ie het ook prima in ons klimaat.

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Het gras is altijd groener bij de buren
Er geen gras over laten groeien

Toepassingen

Herkomst
Japan, berg Hakone

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders overwinteren als rups in gras en zoeken er beschutting.

Algemeen
Hakonegras is lid van de grassenfamilie. De bladkleur is groen, maar niet wintergroen. Het groeit polvormend met overhangend glimmend, bamboeachtig, taai loof dat in het najaar tot roodbruin verkleurt en tot de lente sierlijk blijft. Het groeit met name in de breedte, niet zozeer in de hoogte. Na de vorstperiode, in het vroege voorjaar, kan het gras teruggeknipt worden.

Standplaats
Hakonegras houdt van goede tuingrond, niet te nat, staat graag in de zon/halfschaduw. De grond is liefst pH-neutraal met een normale vochtigheid.

Hoogte
30-40 cm

Bloeitijd
Augustus-september

Bloeiwijze
Subtiel met aarvormige pluimen

Kleur
Bruin

Hoe te vermeerderen
Eens in de drie à vier jaar delen in de lente of herfst. Dit doe je door met een stevige spa een volwassen kluit doormidden te steken terwijl deze nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plaats ze op de gewenste plekken in de grond en geef ze ruimschoots water.
Zaaien in maart-juli. De zaden kiemen snel. Houd de grond gelijkmatig vochtig bij ongeveer 20 °C. Direct na opkomst licht en koeler zetten.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes